Det är inte de - det är jag

 20111016
Mina vänner får pengar för att umgås med mig. Det är något jag tror ganska ofta, ibland måste jag fråga dem för att vara säker på att fallet inte är så. Ibland får jag för mig att jag är extremt överviktig och ibland att jag bara är en meter lång men att ingen vågar säga detta till mig.

Anledningen till att jag själv inte skulle se eller förstå det är för att jag har intalat mig själv att jag är som alla andra. Men egentligen är det helt okej att inte vara det. I relativt tidig ålder lär man sig att människor är olika både på utsidan och insidan. När man först förstår detta är det nog dock ingen som vet. Jag menar, när vet man egentligen att man börjar förstå saker? När vet man ens själv att man finns?

Detta är en sak som faktiskt skrämmer mig. Ibland tror jag att människor är totalt dumma i huvudet och verkligen inte förstår någonting. Som bebisar eller folk i andra länder. Allt levande som inte kan förklara precis vad de menar skrämmer mig egentligen. Djur som människor. Som en okontrollerbar katt med klor och tänder. Man får ofta sitta på helspänn när de är i närheten, då man inte alls vet vad de har för planer. Eller som när jag har varit utomlands och försökt att prata med någon som verkligen inte förstår någonting av vad jag menar. Den är helt enkelt riktigt dum i huvudet. Har tappat alla sina hjärnceller om den ens haft några. Jag menar, de från Tunisien förstod inte mig bättre när jag flaxade med armarna och försökte förklara på både svenska och engelska eftersom de inte kunde något av språken. De försökte antagligen kommunicera med mig lika väl som jag med dem, bara på olika språk. Att detta får mig att se dem som en aning efterblivna, som att deras ordspråk består av enbart ord som lampa, katt och hund stämmer ju givetvis inte. De har ju garanterat fler ord i sitt ordförråd. Garanterat fler än vad jag har i mitt.

Jag har kommit fram till att det är jag som är helt jävla dum i huvudet och inte fattar ett smack. Det är ju faktiskt jag som inte förstår dem och antagligen är jag lika svårförstådd för dem som de är för mig. De förstår inte mitt språk och jag inte deras. Men att jag ser dem som efter i utvecklingen och som att en tjugoåring från ett annat land skulle vara som en treårig svensk är ju egentligen inte rimligt. Inte ens nästan. Det är helt enkelt inte de, det är jag.

 

Text: Felicia Libäck

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR