Historielektion på Nyeds kyrkogård

 20111030

Mejerist, direktör, urmakare eller smed. Den stillsamma morgonpromenaden på Nyeds Kyrkogård tar mig tillbaka till en tid som sedan länge försvunnit. Promenaden är en historielektion i sig. Titlarna på de gamla yrkena som står inristat på gravstenarna vittnar om ett samhälles uppbyggnad och struktur.
Jag släntrar förbi förmännen och de välbärgades pampiga stenkolosser med fina ingraveringar som pryder deras gravplatser. Hade det varit förr i tiden nu så hade jag förväntats lyfta på mössan och artigt hälsa med titel och efternamn om jag mött dem, de välbärgade herrarna. "God morgon, direktören", låtsashälsar jag tyst för mig själv, lyfter på mössan och ser mötet framför mig; Den unge studenten som möter den äldre direktören. Kring andra gravplatser är utsmyckningarna inte lika påkostade. Gravstenarna är små och inga fina yrken står ristade i dem. Det är dyrt att organisera begravning och gravplats. Det gamla klassamhället återfinns i en av sina mest synbara skepnader på kyrkogårdar runt om i landet. Det var bättre förr är det lätt att då och då nostalgiskt utbrista.
Minnen, gamla historier, äldre släktingar och vänner talar om hur det en gång var. Lägre arbetslöshet, en trygg arbetsmarknad och lätt för ungdomar att få arbete efter skolan. Var man urmakare så var man. Det var ens titel genom livet och det som också tillslut hamnade inskrivet på gravstenen om man hade tur.

I dag jobbar man i klockaffär, på ett mejeri eller i fabrik utan att den faktiska titeln inte spelar så stor roll annat på själva arbetsplatsen. Vi byter jobb och karriärer. Vi människor är så mycket mer än våra yrken.

På många av de lite äldre gravstenarna finns kvinnorna i förhållandena med som "makan". Endast som maka till mannen och utan eventuellt yrke noterat. I dagens samhälle är vi betydligt mer jämställda än så och ger kvinnor och män möjligheter i arbetslivet på en mer lika nivå. Det är någonting vi ska vara stolta över, värna om och försöka förbättra ytterligare. Det är en gemensam resa vi gjort och utvecklat samhället tillsammans. Från stelbenta och ojämlika strukturer som de gamla gravstenarna visar på till ett mer modernt och dynamiskt land med fler möjligheter.

En bit bort från Nyeds kyrka, på bron vid korsningen möter jag en äldre herre. Jag hälsar på herren, men behåller mössan på. "Hej, hej", hälsar den äldre herren tillbaka.
Allt var inte bättre förr.Nils Jönsson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR