Högskoleprovet, som en lek utan allvar

 20111030

Enligt högskoleverket var det ungefär 70.000 personer som gjorde vårens högskoleprov. En ökning på 30 procent jämfört med våren 2009. Det är svårt att hitta siffror redan nu på antalet deltagare under helgens prov. Det ägde rum i lördags, och jag var en av dem som deltog. En av de runt 60 stycken deltagare utplacerade vid salens bänkar.

 

Jag ser mig omkring i den aula mitt prov ska genomföras i. Med ett snabbt öga kan jag konstatera att antalet kvinnor och män är relativt jämt fördelade. De flesta ser unga ut, som om det inte var länge sedan de faktiskt lämnade skolbänken. Har de redan en längtan att återigen gräva ner sig i studentlitteratur? Eller känner de att de inte har något annat val än studier med dagens brist på arbete?

 

Jag är lugn, förvånansvärt lugn. Mitt prov känns som en lek utan allvar. Det går inget bra, det är svårt och jag har svårt att finna svaren. Jag gissar på alternativ utan några större förväntningar att lyckas hitta det rätta. Men jag är glad ändå. Jag är här bara utifall att. Kanske vill jag söka högskola nästan år, kanske inte. Provet kändes mer som en smart sak att genomföra. Går det åt skogen kan jag alltid återvända till nästa prov. Jag känner ingen press och jag är fortfarande lugn.

 

Men de 60 andra i lokalen? Hur många av dem har pluggat stenhårt inför den här dagen? För hur många betyder detta allt? De vet att deras matematiska kunskaper påverkar om de kanske kommer närmare att nudda vid en dröm. Är någon så nervös att de får en blackout och istället ser bokstäver och siffror gå ihop i en kaotisk dans över pappret? En dans som gör en yr och matt. Kanske är de så att de också sitter redo med pennan, lugna och utan press som jag.

 

-Det är dags att lägga ner era pennor, säger damen bakom skrivbordet på scenen.

Några fyller i de sista frågorna i ren panik innan de sänker vapnet och kapitulerar mot tidens makt.

Folk sjunker ner i sina stolar med en lättad suck medan andra ser ner i bänken med oroad blick. Jag läser från whiteboardtavlan i aulans ena hörn. Där meddelas att fyra timmar och fyrtiofem minuters effektiv provtid genomförts under dagen. Redan inom en timme kommer facit att finnas för de som vill se. Jag såg. Jag är fortfarande lugn.


Jodie Whife

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR