Som en rotlös fågelunge i snön

 20111118
Pepparkakor och pepparkaksdeg radar upp sig i affärens hyllor, årets första julmarknad har redan varit. Höstlovet är förbi och nästa stopp på resan är julledigheten. Nu är det väl bara snön som fattas?

För mig är julen väldigt speciell; dels julen i sig och dels jullovets slappa dagar. Jag minns med glädje känslan av att vakna sådär lagom tidigt. Det är fortfarande mörkt ute fast klockan börjar närma sig nio på morgonen. Jag väcks av doften av nybryggt kaffe som letar sig in genom mina näsborrar och slår upp ögonen med vetskapen att det är lugnet som är min följeslagare under dagen. Jag sträcker på mig och spretar med tårna innan jag går upp och smyger mig mot köket. Nästan inga lampor är tända, mamma har ställt levande ljus lite varstans i huset, till och med i badrummet. Fortfarande aningen sömndrucken släpar jag mina raggsocksbeklädda fötter över köksgolvet, häller upp en kopp rykande varmt kaffe och biter i en nygräddad lussekatt.
Jag tar ett djupt andetag och drar in alla kökets dofter. Jag blundar ett ögonblick. Utanför fönstret är det minst en halvmeter snö och domherrarna kalasar på solrosfrön vid fågelbordet. Jag är inte precis avundsjuk på dem - här sitter jag med kaffe och lussebulle och de får nöja sig med frön och tio minusgrader. Men är jag så olik dem när man tänker efter?

På Tv:n talas det om fred på jorden och tusentals tända ljus, men tänk om mamma flyttar - vem ska då fylla huset med levande ljus? Pappa? I dagens Sverige slutar hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Var firar man då jul? På två olika ställen som en rotlös fågelunge? Hos den ena föräldern och ratar den andra? Var jul på ett sätt enklare förr i tiden när skilsmässor praktiskt taget inte existerade?
I höstas flyttade mamma till en egen lägenhet efter ganska exakt 20 år med pappa. Vad innebär det för mig? Jag är varken liten eller dunig, men jag känner mig mer som en rotlös fågelunge än jag gjort på länge. Vem tänder ett ljus för dem som vandrar i mörker? Mamma? Pappa? Jag själv? Domherrarna ute i kylan?

Kanske är solrosfrön på ett fågelbord av trä inte så dumt ändå? Hur kom det sig att jag föddes som människa och inte domherre eller gråsparv?Johanna Skogman

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR