Var rädd om vattnet

 20111206
Rent vatten i kranen. Det är något som vi svenskar tar för givet. Det är en grundläggande mänsklig rättighet i Sverige. Bara att öppna kranen och tappa upp ett glas perfekt vatten, så enkelt är det.

Hade du försökt förklara detta system för en invånare i landet på 1800-talet hade du fått ett förvånat ansiktsuttryck som reaktion. 1800-tals-invånaren hade skakat på huvudet och avfärdat dig som komplett galen. Utvecklingen går snabbt framåt och rent dricksvatten har blivit något som vi, precis som med mycket annat, tar för givet i dag.

När det blir problem med vattnet, som det är just nu i Molkom, Lindfors och Blombacka, prövas den moderna människans tålamod. Det ingår inte i den dagliga rutinen att koka dricksvatten, köpa flaskvatten och hoppa över det avslappnande badet.

För den moderna människan är vatten inte något som vi reflekterar över. Vi utgår ifrån att det ska fungera och när det inte gör det blir vi irriterade över den extra insats som det krävs av oss i vardagen.

Precis som många andra sköljde jag bort tandkrämen ur munnen med mineralvatten den här morgonen. Jag slås av hur oerhört bortskämda och privilegierade vi är i den här delen av världen. Utan torka och med ett fungerande vattensystem är det mycket, mycket sällan vi behöver fundera på hur vi ska släcka törsten eller få fram vatten till matlagningen. Att kunna borsta tänderna med vatten från affären blir bara ett ytterligare tecken på hur gott ställt vi har det.

Kretskortet som är trasigt i Sandtorps reningsverk kommer att bytas ut och inom kort återgår allt till det normala för de omkring 5000 berörda
Steget till rent dricksvatten är betydligt mycket längre än ett nytt kretskort i ett vattenverk på många håll i världen.

Dagarna utan vatten är en tankeställare på många sätt och bekräftar hur viktigt det är att vi är rädda om vårt fina vatten.


Nils Jönsson
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR