Gammal kärlek rostar aldrig

 20120115
jodie_1_svart_vit

Det var under jullovet jag hittade gamla fotoalbum i källaren hos mormor och morfar. En hög med pärmar klädda i så där snyggt slitet skin med gulnade blad. Jag bläddrar och möts av bilder på glada ungdomar, släktkalas, gamla bilar och campingsemestrar. Det finns bilder på deras hus då det var nyköpt och en fotbollsspelande morfar uppställd på planen. Samma plan jag själv spelade på som barn.

En vårdag 1954 står det handskrivet på en av sidorna. Min mormor är då bara 17 år och min morfar 19. Deras leende ögon ser på mig där de sitter tillsammans, yngre än vad jag är i dag. Jag bläddrar vidare i pärmarna och möts av fler välbekanta ansikten. Syskon och vänner till mina morföräldrar sitter i par och ler mot kameran. Människor som jag känner och växt upp med i äldre skepnader.

Mitt besök den dagen hade just med foton att göra. Julen hade passerat och med det fanns nya bilder på morfars digitalkamera. Det där med att föra över dem till den digitala fotoramen de fick i julklapp förra året har de inte riktigt förstått sig på. Då är det bra med barnbarn som hjälper till. Jag bläddrade igenom bilderna på kameran och insåg att tömma minneskortet också var något främmande.

Det var bilder från tre år sedan, troligtvis ända sedan den dag då kameran köptes. Jag kunde genom dem följa vad de haft för sig fram till nu som varit värt att fotografera. Det som slog mig var att i många bilder satt samma par jag sett från 50-talets foton. Vid ett uppdukat bord på en brygga med utsikt över sjön firades midsommar. Finklädda hos mormor och morfar skålade de in ett nytt år. Fortfarande gjordes utflykter och fortfarande firades högtider tillsammans. Ännu en gång såg de på mig med leende ögon, som om inget mer än tiden hade förändrats. Kärlek och vänskap som har hållit i hela livet.

Jag tror att dagens syn på kärlek och äktenskap kan se väldigt annorlunda ut jämfört med deras den där vårdagen 1954. Man hör nog mer om folk som går isär än de som faktiskt gifter sig. Min mormor och morfar har varit gifta i 54 år. Det är många år spenderade tillsammans i både nöd och lust. Något som ser liknande ut även för deras närmsta vänner.

Giftermål är inget jag själv ser som något livsviktigt. Jag har aldrig haft flickdrömmar om att bli ledd ner för kyrkan i stor vit klänning. Men det är kärlekshistorier som mormor och morfars jag ser upp till. Deras generations förmåga att hålla ihop i vått och torrt. Det är kärlek att hoppas på. Det är sådan vänskap och kärlek jag strävar efter.

 

Jodie Whife 15.01.15

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR