Alla hjärtans dag

 20120212
Det är alla hjärtans dag imorgon. En mycket märklig dag kan jag tycka. En perfekt dag för medelåldersmän med fasaden som skydd mot känslointrång, de ger en blomma och kan sedan utan dåligt samvete se på fotboll med öl, inneslutenhet och avståndstagande.

Jag tänker alltid på pappa när den här dagen närmar sig. Han är ingen romantiker. Men han försöker. För ett tiotal år sedan satt pappa fast på kontoret, han hade insett att det var alla hjärtans dag, men chefer och papper kom i vägen. Stressen ackompanjerad av insikten att nu var det hans dag gjorde det jobbigt, men han skulle komma ihåg, han skulle anstränga sig. Mamma satt hemma vid köksbordet och såg otåligt på klockan, började förvandla hopp till ilska. Pappa kom till slut iväg från jobbet, köpte rosor och skyndade sig hem. Tyvärr var det snökaos just den dagen, och efter byte av bussar och pendeltåg började rosorna förstöras. Väl hemma var det inte mycket till rosor. Mer som en trasig symbol, avsaknaden av blad fick illustrera tomheten som min mamma kände när pappa äntligen kom hem. Tre timmar för sent.

Hon blev så oerhört besviken att hon tog de trasiga rosorna och slängde dem rakt i papperskorgen. Mysmiddagen blev inställd - uppdraget misslyckades. Efter en halvtimme fick mamma fruktansvärt dåligt samvete och hon tog upp de trasiga rosorna ur papperskorgen och placerade dem i en fin vas. Hon insåg att pappa ändå hade försökt. Lite såhär tycker jag att alla hjärtans dag ska fungera, att ett försök bör och kan räcka - så länge man inte missar alla andra dagar. Att man känner sig utvald att få vara med den man älskar, sedan om rosorna är vissna när man kommit hem är annan sak, inte särskilt betydlig.

Jag hade en flickvän som hade den dåliga vanan att ofta påminna mig om att jag var för romantisk och krävande. Jag förstod henne aldrig. Jag berättade bara hur jag kände. Hon nämnde vid ett tillfälle att hon verkligen var stolt över att vara min flickvän, men att jag var svår att leva med. Det förstod jag inte då, det förstår jag nu. På alla hjärtans dag hade jag tagit till mig allt hon sagt och jag tänkte att jag inte skulle anstränga mig alls, eftersom jag var beskylld som någon slags dåraktig, romantisk fjant. Men hon blev givetvis sur igen, hon trodde jag hade ordnat något, hon var aldrig nöjd. Vi separerade kort därefter. Året därpå var alla hjärtans dag inte alls lika komplicerat för mig - jag skrev en bitter dikt om nyförälskade och såg på en fotbollsmatch halvsovandes. Jag trodde rätt länge att vårt uppbrott hade med alla hjärtans dag att göra. Men så var det med all säkerhet inte.

Vi överskattar den här dagen. Vi försöker lappa ihop det som är trasigt. Alla hjärtans dag kan fungera om alla andra dagar fungerar någorlunda likadant. Men jag tror inte på dagen som en räddning eller nystart. Vissna rosor kan vara gott nog en dag som alla hjärtans dag.

Bara en dag som alla andra. Visa kärlek medan du orkar.Mattias Olsson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR