Dyrt att vara miljövänlig

 20120906
varför ska jag sätta mig på en buss till Karlstad när jag kan åka bil? Ett varmt och bekvämt säte tillsammans med Queens ”Somebody to love” låter mer intressant. Det finns bara fördelar med att åka privat. Nej, just det. Miljön.

Efter allt prat om ett uttunnat ozonskikt och icke förnybara energikällor, finns miljön i bakhuvudet. Och det är billigare med buss. Eller är det?

För en vecka sedan blev Värmland indelad i olika zoner, i kollektivtrafikens namn. Resenärer från Molkom drabbades hårt.

Skolungdomar betalar 43 kronor enkel resa till Karlstad. Dyrare blir det med ett ungdomspris på 65 kronor och vuxenpriset på hela 72 kronor. Molkom ligger cirka 30 kilometer norr om Karlstad. Om man räknar ihop slitage- och bensinpriset för bilresan, blir kostnaden 23 kronor per mil. Den totala kostnaden från Molkom till Karlstad blir då 69 kronor. Två utav tre grupper tjänar på att åka kollektivt. Enligt mig bör även vuxna, över 25 år, också få den här förmånen.

Vardagsåkaren tjänar på att köpa ett periodkort, då man kan köpa ett kort med fast pris som gäller i 14, 30 eller 365 dagar. För en månad blir summan 975 kronor för vuxen. Ungdom får betala 780 kronor och skolungdomen kommer ”lindrigt” undan med 390 kronor.

Om jag fick bestämma skulle 40 kronor vara en rimlig summa, tur och retur för alla åldrar. Uppmuntra Värmland att sänka koldioxidutsläppen med en vettig och billig kollektivtrafik. En vinst för alla. 

Värmlandstrafikens intäkter hade också ökat eftersom många fler hade valt bussen. Samtidigt skulle man kunna känna en känsla av att man har gjort något bra för framtiden. Satsa även mer på att åtgärda de problem som i dag blir irritationsmoment för passagerarna. För det finns det, utöver priserna. 

Försenade tåg är ett problem som återkommer varje svensk vinter. Likadant är det med bussarna. Jag kan inte jämföra bussbolag med SJ, det vore en lögn och framför allt oförskämt. Däremot kräver jag bussar som kommer i tid när man betalar en halv förmögenhet.

Absolut sparar den vardagliga bussåkaren både pengar och koldioxidutsläpp med periodkort kontra utgifterna hos den ensamma bilisten. Det är en slutsats jag inte kan sticka under stol med.  Dock har bilisten fyra lediga platser i bilen. Samåker man kan tur och retur priset sluta på 35 kronor per person. Billigare än vad busspriserna någonsin kommer bli.

Erik Högberg
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR