Det värsta som kan hända är att du dör

 20120920

Molkom, en plats jag inte visste fanns för ett år sedan. En plats som kom till mig och tog med mig på en ny spännande promenad. Här får jag en känsla av att vilja utforska och se alla de hemliga platser som Värmland gömmer. Jag blir som ett nyfiket barn som vill titta in genom de mörkaste fönstren. Jag står kvar en stund extra, lutad mot fönstret och hoppas på att något ska hända. Min gamla nyfikenhet har väckts till liv igen. Ett frö av nyfikenhet som planterades för länge sedan har börjat gro igen. Kanske är det de vackra, lugna sjöarna som vattnar detta frö. Eller de underbara björkträden och dess hängande kronor som rofullt vajar i den friska vinden.


När jag reste runt i Indien själv i tre månader lärde jag mig något som jag i dag får uppleva igen. Fast nu ur ett annat perspektiv i en annan situation. När jag gick på de myllrande gatorna i Delhi med ett kaos omgivet av tutande bilar, skrikande människor och kor som mer än gärna plöjde ner allt i sin väg för att komma fram, lärde jag mig att vara lugn. Eller rättare sagt, jag lärde mig inte, lugnet kom av sig själv. När du är i en miljö där allt är kaos måste du själv vara lugn och fokuserad för att må bra, eller med andra ord, överleva promenaden ner längs gatan.

När jag nu kommer till lugna Molkom får jag se den totala motsatsen till Delhi. Min nyfikna och spralliga sida kommer fram och kompenserar den yttre värld jag lever i.

I hela mitt liv har jag bott i Stockholm. I huvudstaden, hetsstaden, humbugstaden. Nej, nu tar jag i lite väl mycket men jag har ofta känt så. För mig har Stockholm varit en plats där jag befunnit mig, inte en plats jag kunnat identifiera mig med. I alla fall inte de senaste åren. En stad där stressen är ett faktum. Där det tar minst en halvtimme att hitta en parkeringsplats, något jag fick erfara på min senaste visit efter att ha varit borta från Stockholm i en månad. Att ständigt vara på väg någonstans, fysiskt eller psykiskt, gör sig mer påmint för mig i Stockholm. Kanske kan det vara för att livet där har varit min vardag.

För en person som har bott hela sitt liv i Molkom kanske det är precis samma sak. Du lever ditt liv som du alltid har gjort och stannar aldrig riktigt upp och ser den verklighet som finns runt omkring dig. Din vardag, helt enkelt. En dag kanske du vill se något annat och väcka nya sidor till liv hos dig själv. Ibland är det enda som behövs att du får se och uppleva något nytt för att väcka dess sidor. Det är värt att testa, det är ju ditt liv. Det värsta som kan hända är att du dör och det kommer du ju ändå att göra förr eller senare.

Miriam Lange Bålman 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR