Nu bryter vi reklamen för lite sport

 20121018
Varje dag matas vi med mängder av reklam. Oftast tänker vi inte på det. Det mesta uppfattar vi nog inte ens som reklam. Åtminstone inte jag. Det är först när det kommer till reklamen på TV som jag verkligen reagerar. Likt fascister kastar TV-kanalerna ut sin reklampropaganda på sina tittare.

När filmer och serier ständigt bryts till förmån för reklam kan jag känna en viss avsky gentemot kanalen jag tittar på. Syftet med reklamen ska vara att locka kunder, det är meningen att man som tittare ska bli sugen på någon typ av produkt. Här tycker jag dock att det kan kännas som företagen har gått bet. De flesta använder reklampauserna för att göra allt annat än att just se på TV. Många stänger till och med av ljudet när reklamen rullar igång. Kanalen som visar reklamen bryr sig givetvis inte då företagen redan betalat för sin reklamplats.

Dock är det först när det kommer till sporten som jag verkligen börjar känna vrede mot TV-kanalerna. Mycket eftersom just sporten ligger mig varmast om hjärtat. TV4 fick ta emot massor med kritik i samband med deras sändning av världscupen i skidskytte i december förra året. Flera gånger under tävlingens gång bröt TV4 sändningen för att visa reklam.TV4 själva hävdade dock att de försökt bryta sändningen när det ändå inte hänt så mycket. Har man någon gång sett på skidskytte så vet man att det händer saker hela tiden.
Om ni frågar mig så tycker jag att det var både oprofessionellt och klantigt gjort.
Men det är givetvis inte bara skidskytte som berörs. Bland annat har ishockeyn tvingats införa så kallade ”powerbreaks” till förmån för reklamen.

I dag är TV4-gruppen berättigad att ha tolv minuters reklampaus varje timme. Och visst är de otroligt duktiga på att utnyttja varenda liten sekund av dessa minutrarna. Det måste jag ändå ge dem.
Det känns emellertid inte som de ännu är helt nöjda. De får ju trots allt in de flesta av sina intäkter från just reklamen. Därför känns det som många av de reklamfinansierade TV-kanalerna, med TV4 i spetsen, ligger och lurar i vassen likt en gädda och bara väntar på att få sätta tänderna i ännu mer reklamtid.

Så hur lång tid tar det egentligen innan vi får höra någon i TV säga: ”Nu bryter vi reklamen för lite sport”?

Robin Johansson 
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR