Molkom blev min räddning

 20121207

För cirka ett år sedan hade jag ingen aning om vad framtiden hade att visa mig. Jag hade sökt högskolor och universitet men fått negativa besked. Nu var det kört tänkte jag, jag kommer bo kvar hemma och ha långa dejter med både datorn och TV:n. Det kommer inte bli något av mitt liv. Jag såg redan arbetsförmedlingens blå skylt framför mig. Men så en dag damp det ner ett brev från Molkoms folkhögskola. Brevet som räddade mig från den deprimerande och ångestladdade hösten och våren som tyngde mig.

Jag sov länge och var aldrig hemma om helgerna. Det värsta som fanns var när jag satt ensam på mitt rum en fredagskväll utan att göra någonting. Då kände jag mig ensam, deprimerad och övergiven. Föräldrarnas sällskap framför På spåret var inte direkt något som lockade. Så fort jag fick en anledning att lämna hemmet efter middagstid gjorde jag det. Och varje gång som jag var tvungen att stanna hemma blev helgen förstörd. Fredagskvällar spenderades inne på mitt rum till sena timmar, lördagar likaså och dagen efter kom söndagsångesten. Det var helger där jag inte hade presterat någonting och helger där jag 70 procent av tiden befann mig i min säng. Då gick jag i tredje ring och längtade inte till något annat än studenten. Jag var en nybliven 18-åring, vilsen i mina egna tankar bland studier, föräldrar och kärlekstrubbel. December kändes som oktober. Vägarna var inte vita, det fanns ingen snö som knastrade under skorna och det föll inte några snöflingor från himlen. Jag följde inte ens julkalendern det året. Varje dag fram till nyår var en pina för mig. Jag räknade dagarna till den 30 maj. Dagen då jag skulle ta på mig den vita hatten och få påbörja mitt liv på allvar.

Ett år senare står jag på egna ben i ett nytt landskap, i en ny stad, i en ny värld. Jag bor inte längre i Stockholm hos mina föräldrar. Jag bor i Molkom. En plats jag aldrig hört talas om tidigare. Jag kom hit med mina föräldrar en måndagsmorgon i augusti och det var först när jag fick nycklarna till mitt rum som jag förstod att allt faktiskt händer. Jag kom in på journalistlinjen, packade ner mitt liv och flyttade hemifrån. Jag har träffat så otroligt många fina och fantastiska människor. De första veckorna var smackade med spännande äventyr, natt som dag. Det gjorde att jag inte hann sakna och tänka på mitt andra liv, det i Stockholm. Jag hann inte tänka på mina nära och kära eller hur skönt det är att slippa stressen i huvudstaden, alla resenärer på bussar och tåg och kunder som fyller butikerna till höger och vänster. Inget av detta finns här, i Molkom. Här lever vi i en bubbla. Vi lever tätt in på varandra, umgås oavbrutet och med det trivs jag som objektivet trivs på kameran. Till skillnad från förra året yrar julen i hela mig. Jag har spenderat flera hundralappar på julpynt till mitt rum, det är adventsljusstakar i varje fönster och klockan kvart över sju på morgonen slår vi på TVn i sällskapsrummet och ser på julkalendern för hela slanten.

Men efter att ha samlat mig, bott här i snart ett halvt år saknar jag. Jag saknar mina föräldrar något så oerhört. Aldrig tidigare har jag insett hur mycket de betyder för mig. Varje litet sms, varje bild på Instagram eller Facebook de lägger upp blir jag rörd av.

I år räknar jag inte dagarna till nästa kapitel i mitt liv. Jag tar var dag som den kommer och har endast en längtan för stunden, julafton.

Jenny Stjernström

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR