Sagan om ciggen

 20130107

Det finns barnarbetare, kattungar som blir ihjälslagna och sedan finns det rökare. Alla tre är det lätt att tycka synd om. Fast det är något speciellt med den senare kategorin.

När man är liten får man lära sig att det inte är tufft att röka. Men det kvittar vad de vuxna säger. Precis som att cykelhjälmen aldrig blir tuff, blir cigaretten aldrig en cykelhjälm. Barn är mästare på trender. Vad som är inne och vad som är ute, vad som är töntigt och vad som är coolt.

Men när slutar det då att vara coolt? Ligger det någon som helst sanning i det de vuxna säger – att det inte är tufft att röka?

Svaret är enkelt – självklart ligger det en sanning bakom det hela. Sanningen stavas missbruk.

Vid ett flertal gånger om året påträffar jag människor som ensamma och vilsna, står och röker i regnet. Med gula fingrar som skakar av köld och en tom blick, betraktar de sin omgivning i hopp om att få syn på någon likasinnad. Någon att prata med. Någon som inte gör dessa minuter totalt bortkastade.

Missbruk. Jag förstår att dessa människor är så gott som förlorade. Därför tycker jag synd om dem. De har för länge sedan tappat fotfästet. För det finns väl ingen människa som i sitt sinnesfulla bruk ställer sig ensam, i regn och rusk, för att suga på en pinne som inte framkallar annat än ond, bråd död?

De får mig alltid att tänka på den sinnessvaga karaktären Gollum från Sagan om Ringen. På samma sätt som Gollum suktar efter härskarringen, suktar rökaren efter sin cancerpinne. "My preeciouusss...", hör jag dem viska samtidigt som de ivrigt fingrar efter sitt cigarettpaket.

Gollums oförmåga att sluta dyrka härskarringen leder honom slutligen till döden. Precis som för de rökare som inte lyckas ta tillbaka makten över sitt sinne.

Åter till barnen. Hur får vi dem att inte börja röka?

Enkelt. När barnen är riktigt unga är det bara att visa dem ett klipp på Gollum och säga att alla som börjar röka förvandlas till denna tragiska karaktär. Detta kommer avskräcka dem från rökning fram till den dag då de blir gamla nog att förstå. Att förstå att de inte vill bli en av de ensamma själarna ute i regnet.

Själv röker jag bara vid festliga tillställningar. Och då endast för att det är coolt. För kom igen. Det måste man ändå ge honom. Lite cool är han allt Gollum. Han äger ju trots allt en ring som gör honom osynlig.

Johan Blomquist • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR