Krönika: En hjälte i sockar och sandaler

 20130111

Min farfar var en otrolig man. Han har lärt mig så mycket och kommer för alltid vara min hjälte. När jag tänker på honom minns jag en man som alltid var sig själv. Han struntade i vad folk tyckte. Inte på ett dåligt vis, han var otroligt omtänksam. Utan på det där modiga viset.

Ett fint exempel kommer från en dag när vi var på Rottneros äventyrspark. Det var sommar och farfar tyckte att det var lite för varmt. Likt många som närmar sig pensionsålder och över bar han sockar i sandaler. För att svalka sig doppade min farfar helt enkelt fötterna, med både sandaler och sockar, i en fontän. Och så var det problemet löst. Då tänker många av er "Men så kan man väl inte göra!?" Min farfar hade genast svarat; "Varför inte?". För det kommer jag beundra honom för evigt.

Ibland slår det mig hur otroligt styrda vi är av normer. Visserligen är många av dem bra på ett vis. Helt utan dem hade samhället blivit aningen förvirrat. Men alltför ofta märker jag av dessa onödiga små regler vi lever efter på en daglig basis. "Blanda inte rosa och rött för det skär sig". "Erkänn inte att du dricker alkohol i syfte att bli berusad. Man ska helst säga att man dricker för att det är gott."

Mitt största normbrott är att jag är mycket god vän med mitt ex trots att jag har ny sambo. Jag har blivit ifrågasatt många gånger, ofta följt av meningen "Man är ju inte vän med sitt ex." Exet och jag blev tillsammans när vi var fjorton år gamla. Vi var tillsammans i åtta år och bodde ihop i tre av dem. Uppbrottet var ett gemensamt beslut, ingen av oss hade träffat någon annan och det fanns inget agg mellan oss. Vi har känt varandra i elva år och mer eller mindre format varandra som människor. Då undrar jag, är det rimligt att vi ska sluta känna varandra? Ska vi säga upp vår vänskap av anledningen "man är inte vän med sitt ex"?

Så länge jag inte skadar någon annan eller mig själv ser jag ingen anledning att leva efter den typen av normer. Finner du dig i en situation där du tvekar över något du vill göra, ta dig då tiden att ställa frågan: "Varför inte?" Jag tänker fortsätta min normkriminella karriär. Nästa steg blir att börja använda min älskade samling klackskor igen, trots att jag då blir lite längre än min sambo. Och iförd mina klackar tänker jag följa i min farfars blöta, avsvalkade fotspår.

Malin Skoland Jansson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR