Kylan är min värsta nemesis

 20130129

Vi bor i ett förbannat jävla skitland. Mörkt och kallt stordelen av året och när vi väl blir försedda med lite ljus ska det regna tamefan hela tiden. Det är, som Johan Glans säger i det berömda Parlamentetklippet, ett straff att bo i det här jävla landet.

Det är svårt att låta bli att fundera över så kolossalt korkade våra förfäder måste ha varit. Man kan ju bara anta att de anlände en strålande sommardag och att det är anledningen till att de stannade kvar. För när mörkret och den isande kylan väl slog till några månader senare kunde de väl vid sina sinnens fulla bruk inte tänkt: ”Det HÄR är ett bra ställe att bo på! Här ska vi stanna så våra ättlingar i all framtid kommer bli deprimerade av all kyla och mörker.”

Varje gång innan jag ska gå ut i den bitande kylan står jag framför spegeln och försöker övertala mig själv att ”det här fixar jag”. Samtidigt slår jag mig på låren likt Kajsa Bergqvist för att försöka peppa mig själv. Häromdagen var jag ute och spatserade på Karlstads gator. Givetvis fullt munderad med mössa, handskar och halsduk. Men när kylan når en viss temperatur är samtliga klädesplagg helt och hållet verkningslösa. Vid tjugo minusgrader är det precis lika kallt vare sig man har alla kläder på sig eller inga kläder. Det bevisar en högst ovetenskaplig studie som jag själv har gjort.
   Efter bara några minuter ute hade jag tappat känseln i fötterna. Det var en mycket surrealistisk känsla, nästan som att jag svävade fram. Hur häftigt det än kändes blev jag så provocerad av kylan att jag stannade upp och skrek till den ”Lägg av! Bete dig!”. Pensionärsparet på andra sidan gatan kollade förskräckt på mig samtidigt som jag hytte med näven mot den kalla luften.
   Någonstans där insåg jag att kylan långsamt håller på att göra mig galen.

”Men Sverige är ett bra land, här har vi alla tak över huvudet” vill ni förmodligen skrika rakt i ansiktet på mig nu. Ja, jo. Fast vad ska vi med tak till om vi skulle bo i 30-graders värme dygnet runt, året om? Hur som, det må ändå vara så att Sverige på många sätt är ett fantastiskt land. Men faktum kvarstår att vi alla är en smula dum i huvudet som inte flyttar härifrån för det här är fan inte ett land anpassat för människor.

Linus Carle

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR