Det ska va gött att leva

 20130205

Mat. För mig finns det inget bättre. Känslan som fyller hela mig när matoset sprider sig i hemmet är oslagbar. För det finns ju så himla mycket mat att välja på. Svensk mat, asiatisk mat. Turkisk och grekisk. För att bara nämna några kategorier. Det finns något för alla, och som stor matentusiast anser jag att ingen mat är äcklig. Man måste bara lära sig tycka om den.

Jag är uppväxt i det franska köket. Synen av min mamma som smakar av stora grytor med skaldjur eller kött i är alltför bekant. Tyvärr ärvde jag själv inte intresset för matlagning. Men det blev inget fel på aptiten. Jag är lärd att tiden kring middagsbordet är helig och att man där summerar dagen tillsammans. Att man gärna sitter för länge än skyndar på, och att det ska vara en tid för att umgås.

Hemma hos oss serveras maten aldrig före sju på kvällen. När vi väl ska äta blir det heller aldrig någon blodpudding eller makaroner. Där kan det istället stå en plockbricka med diverse ostar, skinkor och frukter. Eller varför inte en provencalesoppa, gjord på räkor och saffran. Eller ciabatabröd med tapinade till. Ja ni hör ju. Hemma hos oss gick det svenska köket aldrig riktigt hem.

Jag har ätit allt ifrån grillad haj i Kroatien till hela bläckfiskbebisar på Frankrikes Riviera. Och med lukter och smak följer andra känslor. Välbehag. Lycka. Mättnad. Medan andra längtar till helgen eller nästa konsertbesök, längtar jag till nästa mål mat. På lunchen vandrar ofta tankarna iväg till kvällens rätt och det pirrar alltid till lite extra när det blir något jag tycker om.

Ja mat har alltid legat mig varmt om hjärtat. Och ju mer jag får i mig desto mer älskar jag det. Som en drog som ger mersmak kan jag aldrig få nog. Vilka kära problem vissa har.

Alexandra Chami

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR