Den svenska gnällspiken

 20130214

Som svensk ingår det i vardagen att för jämnan dalta om förhinder och problem. Vädret är ett praktexempel på detta, minst sagt, absurda beteende.

Decemberdagen lider mot sitt slut. Stora cornflakessnöflingor faller ner från himmelen likt ett dussin fallskärmar. Istället för att uppskatta denna magiska atmosfär uppstår gnäll om skottning, slask och kyla direkt. När väl solen tittar fram från vinterns mörka krubba eskalerar hysterin fram i både trädgård som garderob. Kvinnofolket springer runt med nyrakade ben och tunna skinnjackor även fast termometern visar minus tio grader Celsius. Männen väljer linne och trekvartsshorts för att visa sin lönnfeta kropp.
Soltimmarna blir allt mer vanliga och överröstar nattens mörker. Sommaren är här. Ett kvällsdopp kan jämföras med ett besök i Hades. Myggor jagar en likt kamikazepiloter, havet är mer rött än blått tack vare brännmanternas urbanisering samtidigt som brännässlorna tar allemansrätten på högsta allvar. Detta sker dock endast när vädret tillåter, vilket det i princip aldrig gör. ”Efter solsken kommer regn” beskriver svensken mer än original ordspråket.

Och de värsta är personer som förvränger hela livsgnistans glöd till dysterhet och hat. Till råga på allt är det jobbigt att arbeta, tråkigt att vara rastlös och ansträngande att träna. Förjävligt att gå upp tidigt, maten smakar bifallsprodukt och bakruset gör en handlingsförlamad. Tar för mycket energi att umgås med folksamlingar och samtidigt deprimerande att vara ensam. Blir nästan en religiös åskådning att livet ska vara värdelöst för att uppnå nirvana efter döden.

Tycker själv att svensken borde skämmas för sitt mycket barnsliga och löjliga beteende. Jag försöker behålla en positiv mentalitet trots motgångar. Låta det vackra och kreativa representera de fyra årstiderna. Vinterns vita tystnad, vårsolens starka lyster, sommarens kramande värme och höstens fallande färger. Kontrasterna mellan komedi och tragedi behövs för att uppskatta det vi har, haft och kommer ha. Finns en anledning varför filmer, majoriteten av gångerna, sluter lyckligt.
Har en underbar mamma som älskar mig, en redig pappa till fadersfigur, utvecklande och snälla vänner, givande och inspirerande utbildning och som grädden över moset en liten, fin och charmig norrländska.
Det ska vara gött och leva, annars kan det kvitta.

Erik Högberg

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR