Tänk på djuren de är också människor

 20130305

Många hem i Sverige och världen har husdjur. Katter, hundar, fåglar, kaniner, you name it. Djur som avlats fram för att passa in i våra vardagsrum med vita soffor och skinnfåtöljer. Där kan djuren fungera som dekoration och sällskap.

Många familjer skaffar husdjur för att få tyst på barnen som ständigt tjatar om en söt liten valp eller kattunge. När husdjuret till slut flyttat in fungerar de som underhållning under en kort period. Djurets liv brukar efter det i regel gå ut på att äta, sova och utföra sina dagliga behov. Ett innehållsrikt och givande djurliv helt enkelt.

När jag var fyra år gammal började jag tjata på mig mamma att jag ville ha en katt. Och inte långt därefter gick min dröm i uppfyllelse. Min mamma hade gjort det tydligt redan innan att katten skulle bli mitt ansvar. Jag skulle leka med den och tömma lådan. Vi bodde i lägenhet men han fick alltid vara ute och springa på gården. Två månader om året fick han vara utekatt och leka fritt på vårt landställe. Han blev en mästare på att jaga och kunde med sina 65 människoår på nacken fånga flygande fladdermöss i bäckmörker. Vi fick 15 underbara år tillsammans och han fick all den respekt och omtanke som han förtjänade.

Det finns många djurägare som inte respekterar sina husdjur utan ser de som objekt. Människor som köper djur utan att ta hänsyn till rasens speciella egenskaper. Ett exempel är pitbullterriers som får ligga hemma i soffan med husse och matte medan de jäser i soffan och käkar chips. När det enda hunden behöver för att inte bli överaggressiv är motion och strikta regler.

Den senaste snyfthistorien som fyllt media är nyheten om en treårig flicka som gick vilse i skogen. Hennes hund följde efter och tack vare hundens kroppsvärme överlevde flickan den iskalla natten. Våra djur ger oss så mycket men vad ger vi egentligen dem?

I vissa fall har det gått så långt att människor avlat fram djurraser som inte ens kan andas ordentligt. Titta bara på hundrasen Mops eller kattrasen Perser. Människor använder djur som utställningsobjekt och struntar fullkomligt i att de ”vackra” dragen ofta är ett resultat av allvarliga defekter.

För att inte tala om sommarkatter. Usch vad jag inte kan förstå människor som skaffar en söt kattunge över sommaren för att sedan låta den ruttna bort i sin ensamhet. Hemskare människor får man leta efter.

Miriam Lange Bålman

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR