Min lilla polle

 20130321

Månadernas köttskandaler har svept som en tsunami över Sverige och Europa. Först är det fläskfilé som säljs som oxfilé, ehec-smittade hamburgare och stackars hästar som blir funna i lasagner. Det är ju inte konstigt att folk springer till eko och vego-hyllan, för att fylla sina kylskåp inför nästa skandal.

 

Det finns många delade meningar om skandalerna. En del tycker att det inte spelar någon roll om det är lite hästkött i deras lasagne eller i deras IKEA- köttbullar, huvudsaken att det mättar. Andra totalvägrar att äta hästkött om de vet att produkten innehåller häst. Problemet är egentligen att vi måste veta vad vi stoppar i oss enligt lag. Livsmedelsverket är väldigt stränga med att ha full kontroll över innehållsförteckningen men ändå lyckas sådana här fall komma igenom.

På Island upptäcktes en felmärkning av köttpajer. Det stod klart och tydligt att pajen skulle innehålla 30 procent kött. Men inget kött överhuvudtaget hittades. Inget hästkött, inget nötkött. Det är ju så komiskt så man blir äcklad. Men jag tror att till största delen av svenska folket inte orkar bry sig om alla dessa skandaler, när fredagsmyset står vid dörren. Då gäller det att haffa de billigaste köttfärspaket, en stor godispåse och lite charkuterier.

Hästar är sällskapsdjur, kompisar och möjligen ett slags idrottsredskap. Många som provar hästkött för första gången är överraskade att det smakar som nötkött – kanske lite sötare – men betydligt magrare. Själv skulle hästkött aldrig falla mig i smaken, på grund av att jag har vuxit upp med hästar som husdjur. Jag kommer ihåg min favorithäst Boss som var en mysig borkfärgad D-ponny. Han var en oerhört snäll och lugn häst som var populär bland de rädda eleverna. Men en dag när jag och Boss skulle ut på en tur fick han för sig att bita mig i tummen. Därefter satte jag mig aldrig mer på en hästrygg. Jag kom fram till att hästar är farliga i båda ändarna och oskön på mitten men samtidigt härliga djur som jag aldrig skulle vilja äta.

 

Anna-Klara Saax 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR