Resa med sig själv

 20130326

Patagonien. Smaka på ordet. Friställ munnen, forma läpparna till valfritt blötdjur, och uttala t:et med en utdraget läspande. Nu är du snart där. Den torftiga vegetationen påminner om öken och de fåtal städerna är gränsstationer till intigheten. Kanske kom du hit för att börja på ny kula? Du river ut gamla dagboksanteckningar och strör dem för vinden. En ensam kondor har uppvisning, och glidflyger, till synes, utan något bestämt mål.

Patagonien är de landsflyktigas rike. Ett land man kan uppslukas av och helt försvinna i. Butch Cassidy och Sundance Kid, sysselsättning=kriminella, tog sin tillflykt hit efter en serie rån. Hemma i staterna toppade de Pinkertonbyråns lista över de mest eftersöka brottslingarna. Här var de bara två amerikaner. Hade Patagonien varit ett eget land, och inte bara en region i södra Sydamerika, hade det brottats med Mongoliet om att ha lägst befolkningstäthet i världen. Få kallar därav Patagonien för sitt hem.

Under de två senaste veckorna har jag varit där. Till och från. Mestadels på treans spårvagn. Väl där heter jag inte längre Johan, utan Jorge eller Juan, beroende på vad jag väljer i stunden. I Patagonien hänger jag med ättlingar till emigranter från Europa. Det är walesare, engelsmän, skottar och italienare. Människor som har lämnat sina hemländer av olika anledningar. Lyssnar på deras historier och tar del av denna förbisedda del av världen. Ibland bekantar jag mig med någon chilensk peon eller någon indian, som är begiven på sprit men som ändå sitter stadigt i sadeln och rider snabbare än polerat stål.  

Jag reser mentalt och med lätt packning. Boken I Patagonien av Bruce Chatwin är det enda som behövs. När veckodagen är stressig och himlen smälter ihop med asfalten kan det vara skönt med ett miljöombyte och en annan vardag. Det är även passande en dag som denna, en dag innan löning, som jag skriver detta. Det lilla jag har kvar av mitt uppehälle räcker inte ens till en fysisk resa till grannkommunen, så jag drar till Patagonien.

Johan Sjöberg

 

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR