Hultsfred beger sig till huvudstaden Foto: Jenny Stjernström

Hultsfred beger sig till huvudstaden

 20130417

Festival. Ordet lägger sig bra i munnen och betyder oändligt mycket för många människor. Jag kommer ihåg min första festival i Arvika 2009. Då var jag 15 år och skulle se Nine Inch Nails med min bästa vän. Jag fick inte åka dit själv utan bodde med mina föräldrar i en stuga utanför Arvika. Nu fyra år senare har jag besökt Arvika två gånger samt fem stycken andra campingfestivaler helt utan föräldrar. I våras kom en nyhet om att flytta den småländska Hultsfredsfestivalen till landets huvudstad. 

 

För mig finns det nästan inget bättre på sommaren än att åka i väg till en liten håla i Sverige för att dansa, festa och träffa nya människor samtidigt som jag får se mina favoritartister och upptäcka ny musik. Det är en fantastisk stämning på festival och den här stela svenska normen om att inte prata med vem som helst har helt plötsligt försvunnit. Jag kan stå och prata med okända människor i toalettkön, dansa och sjunga med människor under konserter och sätta mig och umgås med obekanta musikälskare som jag träffat på vägen till mitt tält. Även om jag väldigt sällan träffar dessa igen är det ändå något extra värt med varje möte och det blir som små minnen om festivalen. Oftast kommer jag inte ihåg vad de heter utan sparar de i minnesbanken som göteborgarna, han med hatten eller hon med det fina håret.

 

Av de olika festivalerna som jag har varit på hamnar Hultsfredsfestivalen på första plats. Jag har varit där två år i rad med mina vänner. Vi har skapat ett band till den festivalen och planerna är att åka dit igen trots att den nu har flyttat till Stoxa, utanför Stockholm. Även om jag är en Stockholmsbo hade jag hellre velat åka i flera timmar ner till festen. Jag gillar känslan av att befinna mig lite i ingenstans, långt bort från civilisationen och långt bort från föräldrarna. Nu ska festivalen vara belägen i Sigtuna kommun på en gammal golfbana och SL-bussarna kommer gå varma utanför entrén. I stället för att sätta upp tälten mitt i skogen, på en gräsäng eller vid strandkanten kommer nu alla få samma underlag och campingen kommer vara helt öppen. Hur ska vi nu kunna gömma oss för den varma morgonsolen som steker tältet från åtta till tolv?

Jag förstår varför tyska FKP Scorpio valt att flytta Sveriges bästa festival till huvudstaden. Det är en stor fördel för alla dessa fantastiska band som bokas till Hultsfred. Nu kommer de inte ha något större problem att ta sig till festivalen och fler kommer därför kunna glädja sina fans. Men om de nu måste flytta festivalen, varför ska den då heta samma sak?

Trots att vi kommer dansa bland bunkrar och greener på en festival som kommer heta Hultsfred Stockholm kommer evenemanget ändå äga rum och det ska tyskarna ha en stor eloge för. År 2010 gick de förra ägarna ut med att Hultsfredsfestivalen gjort sitt för den svenska festivalkulturen, men i samband med Arvikafestivalens konkurs 2011 reste sig Hultsfred ur askan igen. Även om det inte blir någon mer festival i Hultsfred är jag säker på att det kommer vara samma festivalanda som kommer pryda Sigtunas gröna fält i juni.

Jenny Stjernström

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR