En del av den mur som delar av de katolska och protestantiska områdena i Belfast. En del av den mur som delar av de katolska och protestantiska områdena i Belfast. Foto: Miriam Lange Bålman

Spännande dag i Belfast

 20130505

I torsdags steg nästan hela redaktionen på tåget från Dublin. För 30 euro tog vi oss från Irland till Nordirland och tillbaka igen. En resa som var värd varenda cent.

Dagen började med att vi hoppade in i en svart taxi. Black Cab som de kallas med ett annat ord. Vad jag vet var det inget skattefuffens involverat men man vet aldrig i en stad som Belfast. En stad med en lång och hård historia. Hur som helst, den svarta taxin skulle under de följande två timmarna skjutsa runt oss på en guidad tur. Inte en guidad tur med historiska byggnader och roliga historier. Det blev något helt annat.

Nordirland har sedan 1969 varit i en inbördes konflikt. En konflikt mellan protestanter och katoliker. Protestanter som vill tillhöra Storbritannien och katoliker som vill tillhöra Irland. År 2008 förklarades officiell fred efter att 3700 människor mist sina liv. Men än i dag finns det tydliga spår kvar.

Knee capping, är enligt mig, en av de värsta sakerna som finns än i dag. Knee capping innebär att man får sina knäskålar och armbågar avskjutna. Detta händer förstås inte vem som helst. Men om du begår ett brott eller gör fel person upprörd och har oturen att komma i kontakt med människor som tagit lagen i egna händer finns det en risk att detta sker dig som bor på Nordirland. Valmöjligheten är också att du eller din familj dör. Guiden i taxibilen berättade att polisen oftast inte kan göra något åt det då de inte kommer i kontakt med problemet. De som blir utsatta går inte i första hand till polisen efter att ha fått sina knäskålar avskjutna och riskerar att mista sitt liv om någon får reda på att de skvallrat.

Under taxifärden fick vi se den så kallade fredsmuren som delar av de katolska och protestantiska områdena i huvudstaden. Den mur där respektive grupps styrkor och anhängare kastat bomber över.

Vi fick målningar som prydde nästan varenda kortsida på husen. Något av min personliga favorit. Bilder som berättade historier om konflikten och människor i den.

Efter turen hälsade jag på i en skola för resandefolk från Irland. Något som ni kommer kunna längta efter att läsa om i magasinet som kommer i juni.

Miriam Lange Bålman

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR