Kyrkbesökare på väg att ta nattvarden. Kyrkbesökare på väg att ta nattvarden. Foto: Jenny Stjernström

En helig förmiddag

 20130506

 Dagarna drar ihop sig här på Irland och vår resa har snart nått sitt slut. Det har varit en vecka fylld av otaliga intryck, upplevelser och ögonblick. Helgen rundades av med att jag och Alexandra fick beskåda en katolsk gudstjänst.

Jag är kristen men inte troende, brukar jag säga. Kristen då jag är döpt och konfirmerad i den protestantiska kyrkan. Icke-troende eftersom jag inte känner något för Gud. Men jag är ändå uppväxt med Svenska Kyrkan. När jag var yngre sjöng jag i kyrkans flickkör och jag utbildade mig till konfirmationsledare. Där av kommer min respekt för människor som går i kyrkan samt att jag har nära och kära som är djupt troende. I och med att jag har varit en del av kyrkan sedan jag var liten är det inte konstigt för mig att gå i kyrkan, trots att jag bara är kristen på pappret.

I söndags besökte jag och Alexandra en katolsk gudstjänst och på det stora hela var det inte någon större skillnad i jämförelse med den protestantiska mässan. När vi däremot tittar närmre på saken så finns olikheter. I den romersk-katolska kyrkan niger de innan de sätter sig och det finns även vadderade bönbänkar för att människor ska kunna be på knä vid sin plats. Besökarna sänder ut en stark känsla om tro och allvar. Deras seriösa syn på kristendomen och dess påverkan infinner sig i den pampiga byggnaden.

Trots de obekväma bänkarna och det flera sidor långa programmet gick den knappa timmen fort. Det var onödigt långa tal av den alldeles för gamla prästen som hostade i mikrofonen ett flertal gånger. Detta varvades med skönsång från kyrkokören och ett antal gemensamma böner. Det lät som tusentals flugor surrade då besökarna stod med knäna på bönbänkarna och knäppte sina händer samtidigt som de slöt ögonen.

Efter att ha hälsat på en äldre dam i kyrkbänken bredvid under Herrens frid och sett rader av människor tåga fram till altaret för att ta emot nattvarden tog det cirka fem minuter innan alla var på väg hemåt igen.

Jenny Stjernström

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR