Krönika: Jag föredrar grusvägen

 20130902

 

Josefwebb

Gratis är gott. Det tycker vi väl alla? Ja, alla utom den som bakar. Metaforiskt sett kan man säga att jag som musiker vet exakt hur det är att duka för bullkalas utan att riktigt ha fått smaka själv när jag väl ska duka av. Jag vet även hur det är att i efterhand komma på att man glömt att samla in kollekt. Men bullarna blir banne mig godare och godare för varje bak.

Text: Josef Wiklund

Kanske, jag säger, kanske, att någon erfaren konditor kan känna sig lite imponerad?

Som ung musiker har man hela världen framför sig, fansen bara väntar där ute på att bli charmade. Allt jag behöver göra är bara att släppa den där superhiten. Det enda problemet är; hur? Jag har ju spelat in mitt mästerverk, nu är det väl bara att bli uppmärksammad? Riktigt så lätt är det faktiskt. Det enda problemet är att när dagens stora skivbolag och artister skall bana väg för sina mästerverk så röjer de undan alla möjligheter för mindre naturbegåvningar att synas. Precis så är det också i den animerade filmen Bilar där en motorväg byggts för att främja framfarten för de som vill till huvudstaden men på grund av det missar dem det mysiga lilla samhället Kylarköping, som sakta men säkert slutar att existera. Har man riktigt tur, så blir man upplockad längs vägen och får snålskjuts till huvudstaden, men vem har egentligen sådan tur? Inte många nuförtiden.

Precis som förr måste man göra några gratisspelningar innan man kan gå av scenen och känna att det var mödan värt. Många inser inte detta, utan ger istället upp när de gör upptäckten att det inte var så lätt som de trodde. Jag tycker att om vi istället för att använda Internet som en motorväg för de redan etablerade musikerna, använder det för att visa världen vad som mer finns där ute, utan att klassa det som ett lagbrott. Då är vi på god väg till ett gynnsamt samhälle där alla kan lyckas.

“Löjligt” tänker du säkert. Ingen kan väl tjäna pengar på att ge ut någonting gratis?

Jasså inte? Vad säger du då om houseartisten Avicii? Han tjänade under 2011 hela 47,5 miljoner kronor på sin musik. (nyheter24.se 2012-08-03 22:33). Hur lyckades han så bra mån tro? Med hjälp av bloggar, hemsidor och gratis distribuering av sin musik kan man få folk att känna sig nöjda och inte så bedragna om de vet vad de betalar för när de väl kommer för att titta. Simpelt, helt klart. För det är nämligen så att gratis är gott, till och med för den som bakar.

Text: Josef Wiklund

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR