Krönika: Ju grönare gräs, desto gräsligare inre

 20130911

Vi har lärt oss att inte tala högt om ångest. Att sopa askan under mattkanterna när folk hälsar på. Ingen vill vara stämman som får kören att spricka. Ingen vill vara spiken i eluttaget. Ingen vill vara en källa till dålig stämning.

Text: Tim Sterner

 

Vi ler och ljuger genom tänderna. Sväljer ned det outtalade, och blir några gram tyngre. Sjunker några millimeter djupare i soffan. Och där, i det flimrande ljuset från TV-apparaten, låter vi oss hypnotiseras; vaggas in i en falsk säkerhet om att den där nya produkten är det enda som står mellan oss och lyckan. Den sista pusselbiten.

Jag minns när min mormor i ett svagt ögonblick beställde hem två kuddar från TV-shop. De skulle tydligen göra underverk för nacken. Sanningen är att det kändes som att ligga på en chipspåse. När man vände sig om frasade det så högt att man vaknade. Kanske var det tänkt så; att man skulle vakna, sätta på TV:n, och i sitt sömnlösa tillstånd beställa hem andra produkter. För det är så vi fungerar. Vi strävar ständigt efter att kompensera det vi inte har.

Jag vill knappt tänka på hur mycket tid och arbete vi lägger ned på att maskera våra brister. Vi arrangerar frukosten som ett konstverk på bordet, fotograferar spektaklet ur en generös vinkel och sprider det via sociala medier. Vi lever i ett samhälle byggt på sediment av skam och lögn. Det är fult att fattas något. Ju sämre vi mår inombords desto mer försöker vi övertyga omgivningen om att vi lever det perfekta livet.

Vi borde vara mer som de där enerverande lapparna innanför våra kragar. Vi borde skava och sticka ut. Ta en lägre dos hänsyn. Bry oss mindre om vad andra tycker. Låta masken falla och tårarna rinna. Sluta snegla avundsjukt på grannens gräsmatta. För ju grönare gräs, desto gräsligare inre. Det borde vi väl ändå ha lärt oss.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR