Krönika: Man får se mycket på tågresan

 20131004

Jag sitter på tåget som ska ta mig till Karlstad. Bakom mig lämnar jag storstan, spårvagnar och mängder med människor. Tåget rullar iväg och intrycken av alla människor runt om mig börjar ta fart.

Text: Fredrik Narvelid

Mitt emot mig sitter den ”vanliga” killen i 18 års-åldern. Keps på huvudet, cola i den ena handen och mobilen i den andra. Självklart kan man även se en glimt av Facebook på hans telefon. Jag möter hans blick några gånger då jag skriver ner beskrivningen. Han funderar säkert på vad jag är för snubbe som sitter och kollar på honom samtidigt som jag skriver. Snett emot mig sitter två damer och läser kvällstidningar. Bredvid mig sitter två intressanta människor, de känner inte varandra. Då de kom till platsen vid två olika tillfällen. Jag lyssnar noga på när de presenterar sig för varandra, killen är 22 år och tjejen 18. Båda ska av i Karlstad. De börjar båda konversera friskt med varandra när tåget rullar vidare.

Under resan så fylls jag hela tiden av intryck. Jag sitter och analyserar människor från topp till tå. Vad läser den där personen för tidning? Vad har den där personen för telefon? Snygg tröja, ful tröja, men herregud, hur ser du ut? Allt detta cirkulerar runt i mitt huvud under resan. Så fort det kommer en ny människa ombord på tåget så startar det en ny analysering. Är det så för alla? Eller är det bara jag som känner mig konstig?

Jag kollar lite snabbt på damen snett emot mig igen, ser hur hon sitter och ler. Hon ler åt ungdomarna som sitter mitt emot henne. Jag undrar då om hon börjar känna samma sak som mig. Att de där två, de kan bli ett par. Att de kan sitta där och prata så ostört, som att de känt varandra i flera år, det är imponerande.

Shit, jag vaknar till med ett ryck. ”Nästa station, Kil”. Vad har jag missat? Har de bytt telefonnummer? Det är det första jag tänker på när jag vaknar till. Jag kollar mig runt omkring och ser att läget är oförändrat. Ungdomarna sitter kvar, för fortfarande en konversation. Tåget börjar nu närma sig Karlstad, det märks då alla börjar packa sina saker, alla gör sig redo för fight, alla vill först av tåget.

Jag tar mina väskor, mitt block och min penna. Beger mig ut från vagnen. Promenerar bort mot nästa tåg som ska ta mig hem till Kristinehamn. Jag närmar mig pressbyrån, slänger en blick över axeln och får då se de där två ungdomarna igen. Ser att de promenerar tillsammans. Känner mig nöjd, nöjd över att jag såg att de där kan bli något. Nu kanske de bara tar sällskap en bit, vem vet. Jag lämnar i alla fall storyn där, börjar nämligen känna mig som en stalker. 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR