Krönika: Livsviktig nonsens som en viktig del av vardagen

 20131014

Han har alltid rätt och den andre alltid fel. Uttrycket idiotdiskussion är något som funnits i mitt vokabulär sedan tidig ålder. Många är de middagsgäster som kan vittna om dispyterna hemma vid vårt middagsbord. Många är också de suckar och blickar med himlande ögon som utbytts. Två killar med en åldersskillnad på knappt två år, båda lika säkra på att de alltid har rätt. Utan undantag.

Text: Katri Melander

Om det finns något som heter äkta brieost och om den i så fall måste vara i en exakt storlek, om en viss geometrisk form har en, två eller flera sidor och om fem är någonting som finns eller inte. Hur vi löser ett valsystem med slumpmässigt lagda riksdagsval och om glaset är halvtomt eller halvfullt. Det är frågor som i skuggan av dagstidningarnas tunga rubriker inte känns livsavgörande.

Det är de förmodligen inte heller. Det finns troligen inget slutgiltigt i de diskussionerna och säkerligen blir det inget nytt valsystem, vare sig vi kommer fram till att det borde gå eller inte. Synen på någonting kan möjligtvis förändras i någon grad men i det stora hela händer det inte så värst mycket av det.

Många gånger vid det där matbordet var det jag som stod för suckarna och de himlande ögonen. Mina två äldre bröder kunde sätta igång och sedan hålla på i timmar. Nu för tiden välkomnar jag de tillfällena, ibland med en suck och ibland med en brinnande glöd som är svår att släcka.


Att få leva i ett klimat där ordet är fritt, där det är okej att låta orden flöda och hjärnan ta in nya intryck tror jag är viktigt.

Ett fritt ord och stimulansen av en diskussion behöver inte alltid grundas i de största världsproblemen. Samtal om politik i form av feminism, kärnkraft och dödsstraff är alltid viktiga. Liksom diskussionen om ett samhälle med allt sämre sjukvård och skola. Men ibland kan nonsensdiskussioner, idiotdiskussioner rent av kännas lika viktiga som de där stora frågorna. En stund för hjärnan att arbeta och samtidigt släppa allvaret.

Absolut inget livsavgörande, men livsviktigt.

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR