Krönika: Att hitta sin grej

 20131125

Jag har alltid haft ett genuint musikintresse. I den klassiska ”Mitt Första År”-boken skrev min mor att jag kunde låttexter och gick runt och sjöng flytande innan tre års ålder. På min sjätte födelsedag fick jag min första CD-skiva i present, Britney Spears klassiska debut.

Text: Saga Bard

Året därpå ställde jag upp i skolans egna ”Sikta mot stjärnorna” och mimade till ”Baby One More Time” i klädd jeanskjol och mammas rödblommiga scarf. Det gick inget vidare, jag kom på delad sista plats.

Artistdrömmen växte sig starkare. Musik spelades inifrån flickrummet 24/7, varav jag gjorde upp egna shownummer och sjöng inför en inbillad publik. Började skriva egna låttexter, tog pianolektioner på musikskolan, var med i skolkören och deltog i den årliga talangjakten. Vann gjorde jag dock aldrig, kom inte ens till final. Som halvdålig förlorare förstod jag aldrig varför. Så värdelös sångerska var jag väl ändå inte? Men som man säger, huvudsaken är inte att vinna, utan att ha roligt.

Inför gymnasievalet stod det klart tidigt att det var estet musik jag skulle gå. De mer realistiska människorna omkring mig intygade att samhällsvetenskap passade mig bättre. Men som den tonårsrevoltör jag var slogs dövörat till och jag kryssade tveklöst i estet som förstahandsval. Idag ångrar jag att jag inte lyssnade på mina närstående. Efter två och ett halvt år hade storhetsvansinnet avtagit och artistdrömmarna gått i kras. Att skriva och spela egen musik var helt enkelt inte min grej. Jag hade tillslut insett mina brister och tagits ner på jorden. Hur tänkte jag egentligen när jag trodde jag kunde bli musiker? Jag ansträngde mig ju inte ens. Elgitarren mina föräldrar införskaffade åt mig under första gymnasieåret stod bara i ett hörn och samlade damm. Bara att se den och tänka på alla plågsamma läxor gav mig ångest.

Sångkarriären vill jag dock inte påstå har lagts på hyllan. Skillnaden är att jag i dag bara tar ton när ingen kan höra mig. Eller rättare sagt när jag tror att ingen kan höra mig.

Det är själva lyssnandet på musik som är min grej. Det tog bara väldigt lång tid för mig att inse att det räcker för att klassas som intresserad. Den genre som ligger mig närmast hjärtat i dag och har gjort i flera år är utan tvekan hårdrocken. Större delen av min identitet speglas i den. Jag uppdaterar ständigt min skivsamling, bär bandtröjor, går på konserter flera gånger om året. Antalet gånger min nacke tagit stryk av intensiv headbanging är oräkneligt. Hårdrock är för mig mer än bara en genre, det är en livsstil. Jag har ibland fått höra att jag kommer växa ifrån den, att kärleken till den inte kommer hålla, men jag är övertygad om att den gör det. Jag har aldrig känt mig så hemma någonstans som i hårdrockskulturen, och den där gamla Britney-skivan ligger numera gömd där ingen någonsin kan hitta den. Hon var min största idol en gång i tiden och väckte mina tidiga artistdrömmar till liv, men inte nu längre. Istället har jag funnit mitt rätta jag, ett dedikerat hårdrocksfan som enbart vill lyssna och bevaka och på så sätt kombinera två stora intressen. Ingenting annat.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR