Krönika: Sova är gott, men att leva är godare

 20131129

 

Sex krävande och branta trappor upp sitter jag och skriver. Jag berättar för en stad vad de kan göra på sina egna gator under kommande månad, skämmer bort dess invånare.

Jag själv har varit en av de bortskämda, jag skriver nämligen om min gamla stad Örebro. Där jag så många gånger själv har gått och undrat: Hur kan det inte finnas ett smack att göra när vi är över 120,000 invånare och har så många kreatörer som ständigt kämpar för att behaga oss?

Text: Ted Andreasson

 

Jag har aldrig fått svar på min fråga. Därför försöker jag nu vara den som svarar och leder den som söker. Jag vänder ut och in på det enorma Google för att tillfredsställa mina tidigare grannar.

Efter flera timmar har jag kommit fram till en lista med lite kultur som nog inte väger allt för tungt på besökarens axel. Några av våra finaste barer lockar med billig öl och ett så kallat ”galet” dansgolv, vad det nu ska innebära.

Och självklart, sporten! Den som håller glöden het bland lokalbefolkningen. Endast vinst smakar gott nog. En chans för de som inte kom hela vägen att få spegla sina drömmar i någon annan.

Utanför fönstret på Sveavägen 31 i Stockholm ser jag att regnet börjar slå i backen. Stockholm väljer att möta mig efter min första dag på redaktionen med smisk i ansiktet, ett smiskande som gör varje människa våt, mer eller mindre.

När jag går ut och smälter in bland den blaskigt blöta mängden sju-till-fyra-arbetare som vandrar vägen hem känner jag mig ändå torr. Jag har nog aldrig känt mig så torr, för att egentligen vara våtare än en 15-årig flicka vid första beröring.

Glädjen över att få skriva om den så lilla stora staden med 120,000 sovande invånare, i stället för att själv inrätta mig i skeden, den är magisk. Jag känner mig så himla vaken. Jag känner mig inte som den vanliga människan. Jag känner att jag lever.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR