Krönika: Nu vet jag

 20131220

 För några år sedan när min storebror studerade till historielärare frågade han mig en ganska svår fråga. Den löd; Går historian i en rak linje eller i en cirkel? Han förklarade att den raka linjen innebär att det som redan hänt i vår historia inte sker igen. Cirkeln betyder att historian hela tiden upprepar sig. Då visste jag inte svaret.

Text: Maurits Larenas

 Nu vet jag att vi efter snart åtta år av borgerlig politik som splittrat vårt land, har missnöjda personer runt om i samhället. Personer som inte lyckats med sina drömmar. Personer som mist sitt jobb. Personer som inte längre har råd att gå till vårdcentralen.

 Nu vet jag att dessa människor behöver en syndabock. Någon de kan rikta sitt hat mot. Därför har vi fått ett missnöjesparti i riksdagen. Ett parti som skapar ett nytt vi mot dem-samhälle. När det egentligen är De som äger mot De som arbetar. Så är det etniskt svenskar mot invandrare.

Nu vet jag att det ser likadant ut ute i Europa. I till exempel Grekland, ett land som har fallit på grund av EU. En politisk plattform som grundar sig på liberala värderingar. I Grekland härjar nazister på gatorna. I Sverige har den Svenska motståndsrörelsen börjat etablerat sig i storstäderna.

Nu vet jag att människor vänder sig emot varandra på grund av etnicitet och religion. Man vänder sig emot människor som går på SFI för att integreras. De som kom hit för att överleva. De som inte kom hit för att bli svenskar utan för att kunna fortsätta ha kvar sin religion och kultur och etnicitet. Att de ska assimileras är ett hån mot den resa de en gång på började till det fria Sverige.

Nu vet jag att jag måste ta debatten mot alla främlingsfientliga som kommer i min väg. De som skiljer på människa och människa. De som tror att de hade avbrytit sina traditioner om de flyttade till ett land med en annan kultur. De som tror att de hade lärt sig ett nytt språk på ett år.

Nu vet jag att vi har ett politiskt klimat som börjar koka. Nu vet jag att det kan sluta hur som helst. Nu vet jag att vi inte har utvecklats, vi är på samma plats som på 30-talet. Nu vet jag att jag har anledning att vara rädd. För nu vet jag att historian går som en cirkel. Historian upprepar sig.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR