Krönika: Fel riktning på Fittstim

 20140123

 

I dag torsdag sänds det andra avsnittet av ”Fittstim- min kamp” i SVT där journalisten Belinda Olsson ställer feminismen mot väggen. Hon frågar om rörelsen gått för långt. Om den spårat ur. Eller kanske om den till och med förkastat sina grundfrågor om lika lön och den stora jämställdheten. Hon påstår att den i stället blivit egoistisk.

Text: Karin Jonsson

Belindas sätt att ta i ämnet är ett försök att göra diskussionen roligare, lättsammare och mer fikarumsvänlig. Det lyckas hon med.  Men med programmet gör hon också feminismen till något mindervärdigt. Låter uttalanden hänga. Lämnar ”en feminist är någon som hatar män” att stå kvar på stora vita tavlan längst fram i klassrummet.

En debatt är igång. Diskussionstonsiller värms upp. Ansikten förvrängs. Sverige sjuder av åsikter efter programmets start. Men detta för helt fel orsaker. Belinda har inte tagit ämnet till en lagom nivå. Hon har lagt feminismen på backen och stampat på den. Förvandlat tre timslånga program om feminism till hennes egna, personliga syn på extremgrenar av feminismen. Hon besöker hen-dagis i Stockholm och följer med på topless-manifestation. Många års kamp som gjort kvinnor röstberättigade och sedda som individer och inte köksredskap förkastas till fåneri. Att män fick ligga med sina fruar, utan fruns samtycke, är något som relativt nyligen blev olagligt. Det nämns i förbifarten som ett litet kuriosa, ”tack feminismen” säger Belinda Olsson och ler ironiskt.

Men något rätt gör hon. Fler lyssnar. Fler engagerar sig. Fler blir berörda. Men färre viktiga ting diskuteras. I stället badar vi i soppan om hen (som inte är den största feministiska ståndpunkten) och att man måste bada topless för att kalla sig feminist. Det blir bara fånigt. Och programmet blir inget annat än ett personligt kåseri med absurditeter. Det blir bra public service-tv på bästa sändningstid. Men det blir en dålig värld.

Det ömmar att något så grundläggande som mänskliga rättigheter blir en fjanteridiskussion om ett pronomen och håriga armhålor.

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR