Jag behöver inte veta vad du äter till middag

 20140207

 

Den 4 februari 2004 lanserade teknikstudenten Mark Zuckerberg och hans rumskamrater på Harvard nätverket Facebook. Från början var sajten endast till för studenter vid det prestigefyllda universitetet, men kom ett år senare att öppnas för Förenta staternas gymnasielever och senare för stora kommersiella bolag och resten av världen. I dag är sidan världens största sociala nätverk med cirka 1,5 miljarder registrerade användare.

Text: Saga Bard

 

I spåren av Facebook har flertalet andra snabba sociala medier grundats, såsom Twitter och Tumblr. I samma takt har tekniken utvecklats och vi överrösts med smarta telefoner och surfplattor som förvandlat vårt samhälle från analogt till digitalt. En utveckling som fått både positiva och negativa konsekvenser.

Amerikanska nyhetssajten CNN har i samband med tioårsjubiléet listat hur Facebook och sociala medier påverkat våra liv. Det är på gränsen till skrämmande läsning, men givetvis finns det fördelar. Nyheter sprids numera som en löpeld inom några sekunder. Solskenshistorier om adoptivbarn som sökt och hittat sina biologiska föräldrar via nätet och gamla barndomsvänner som inte träffats på över tio år och lyckats återuppta kontakten. Bröllops- och födelseannonser i dagstidningar har blivit helt onödiga; bilder cirkulerar redan på Instagram. 

Men nackdelar finns. Studier visar att vi människor mår sämre av sociala medier. När vi scrollar igenom vårt flöde kan vi inte undvika våra ”vänners” foton av sin middagsmåltid eller solsemestrar. För att inte tala om statusuppdateringarna om hur lyckliga vi är med livet. Att se hur bra andra har det i jämförelse med en själv aktiverar en slags nedstämdhet.

Den här typen av inlägg får irritationen att stiga. Jag behöver faktiskt inte veta vad för gott du äter och dricker till middag en fredagskväll framför ”På Spåret” eller hur varmt det är borta i Thailand och hur brun du blivit. Tyvärr är sådana här uppdateringar sådant som inte går att komma ifrån. Det finns bara en lösning, och det är att helt enkelt ta bort personen i fråga som vän. Inte alltid så enkelt, om det råkar vara en väldigt närstående person.

Problemet är att vi blivit alldeles för beroende av sociala medier för att kunna undvika det här. Umgänge i dag sker fortfarande fysiskt, men ingen kan undgå att plocka fram den smarta telefonen och uppdatera sig om vad som hänt den senaste kvarten på sociala medier. När jag själv skaffade en smart telefon lovade jag mig själv att aldrig bli en sådan. Jag misslyckades. Gravt.

Jag tycker det är tragiskt att vi människor numera umgås mer över nätet än i verkliga livet. Dock tror jag inte att det finns någon lösning. Vi lever i digitaliseringens era nu och den fortsätter utvecklas hela tiden utan inbromsning.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR