Krönika: Norge och ännu mer Norge

 20140215

 

De olympiska spelen har börjat i Sotji. Det har väl ingen människa kunnat undgå. Ingen har väl heller kunnat slippa ifrån att Norge tar medalj efter medalj. I skrivande stund har grannlandet redan tretton medaljer, varav fyra är guld. Jämför då med Sverige som har fem medaljer och noll guld. Om jag är avundsjuk på norskarna och deras medaljregn? Ibland, ibland inte.

Text: Fredrik Narvelid


Jag är inte avundsjuk på grannarna i väst för att de tar för mycket medaljer. Hinner medaljörerna ens bli hyllade? De är så himla bortskämda med medaljer så det känns som att alla inte riktigt blir uppskattade för de norska prestationerna. Känns mer som att deras känsla blir, ”jaha, då tog vi en medalj till, kul! ”.  I Sverige går vi bokstavligt talat bananas så fort vi tar hem en medalj. Tidningarna hyllar våra atleter till skyarna, de får fyra-fem sidor var i tidningarna och intervjuerna tar aldrig slut.

Däremot är jag avundsjuk på Norge för att de alltid ska förstöra, de ska alltid komma före Sverige. Vilket land som helst kan få vara före Sverige, men inte dem. Det är vi som ska vara storebror. Vi ska inte vara någon lillebror som ständigt kommer efter. Hittills har jag tre klara minnen från detta OS, när norskar bara svischade förbi. Först var det Charlotte Kalla som förlorade en spurtstrid mot Marit Björgen. Sedan var det Teodor Peterson som förlorade en strid mot Ola Vigen Hattestad.
I snowboardens slopestyle så låg Sven Thorgren på en medaljplats, men ett land kom och petade bort honom, vilket land tror ni att det var? Ja men precis, Norge. Det är alltid de som förstör, de är experter på det.

Däremot finns det en idrott i OS som Norge inte ska ha en chans mot Sverige. En idrott där de kan sitta hemma i sina stugor med sina lusekoftor och bara vara avundsjuka. Nämligen ishockey. Där ska norrbaggarna bli pulveriserade av Sverige. En känd krönikör lovade att gå ett helt VM i lusekofta om Sverige förlorade mot grannlandet i ishockey. Jag kan lova att jag äter upp en lusekofta, om Norge går längre än Sverige i denna turnering. 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR