Med det här röstkortet kan du påverka samhället. Med det här röstkortet kan du påverka samhället. Foto: Daniel Wiklund

Krönika: " Jag vill att alla ska få samma chans"

 20140914

Jag är inte någon fancy schmancy politiker med en snygg kostym från Dressman. Jag har ingen masterexamen inom politik eller statsvetenskap på 600 högskolepoäng. Kort sagt så är jag inte så insatt i politik. Det enda jag vet är att vi har rasister i riksdagen och att Anders Borg har klippt av sin hästsvans. 

Text: Almir Cancarevic

 

Men jag vill ändå vara med och påverka det jag vet. Det gör jag genom att rösta. I valet 2010 kom rasisterna in i riksdagen och de har en helt sjuk syn på hur flyktingpolitiken ska se ut. ”Jaha så nu är man rasist bara för att man vill minska invandringen, de som har asyl kan ju få stanna kvar. Fattar ni inte det?” 

Jag tänkte berätta lite om vad min familj fick gå igenom för att få asyl i detta sköna vikingaland. Under tidigt 1990-tal pågick ett krig i forna Jugoslavien. Jag och mina föräldrar kommer ursprungligen därifrån, Bosnien om jag ska vara exakt. Vi var tvungna att fly från militanta nationalister som ville utrota en hel befolkning.

Mina föräldrar var tvungna att fly, det var liksom ingen snack om saken. Det var ju inte så att de bara bestämde sig för att flytta hit. Ekonomin innan kriget var stark så det fanns jobb där. Och man flyttar ju inte hit för värmens skull. Vi åkte runt i olika länder i Europa för att få asyl men inget land tog emot oss förutom du gamla, du fria. Det var en lättnad för min familj.

Mina föräldrar anpassade sig i samhället och de fick jobb ganska snabbt. Men om Jimmie Åkesson och hans sköna järnrörsklick fått bestämma under tidigt 1990-tal, så hade jag förmodligen inte fått bo kvar här. Jag vill att alla ska få samma chans som jag fick, därför tänker jag ta ställning och rösta. Tar man inte det fallerar samhället.

I dag är det val, rösta om du inte redan har gjort det. Oavsett om det är alliansen eller de rödgröna du väljer. Oavsett om du tycker att politik är skittråkigt – för tro mig det tycker jag också – så gör det skillnad att lägga en röst.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR