Skriv ut sidan

Krönika: Vänner

 20140923

Ordet vänner klingar underbart i många människors öron. Också så i mina.
Vänner, både nya och gamla. Alla ryms de i hjärtat hos oss. Vänner ger ofta mycket av sig själva. För att de själva vill.
Alla har vi behov av vänner. Kanske har det nästan blivit som en drog för oss. Isåfall en väldigt skön en. Förhoppningsvis inte för skadlig heller.

Text: Lisa Samuelsson


Vänner, ja först börjar det på bekantskapsstadiet. För vänner, det blir vi väl inte direkt, eller blir vi det?

Bekantskap ja, man ser, känner efter och lyssnar till om detta är en behaglig person att vistas tillsammans med. Ganska direkt kommer man till insikt ifall man vill utveckla eller avveckla denna nya relation. Har jag roligt? Trivs jag? Får jag lov att vara mig själv? Om svaret är JA på dessa frågor, övergår man till kompisstadiet. Eller kan det vara så att vi hoppar över det stadiet för att ta ett jättekliv till att bli vänner?

För visst är det så att om det klickar direkt, så känns det i hela kroppen. I alla fall för mig. Jag blir alldeles överlycklig och känner mig oerhört tacksam. Tänk att just jag fick möjligheten att träffa just denna person!

Och att bli någons vän, det är ärofyllt och fullt av möjligheter. Vänner utvecklas på många plan tillsammans. Det delas glädje och sorg. Vi skrattar och gör saker ihop. Vi anfrötror oss de mest smärtsamma saker som vi är tvungna att gå igenom. Gråter, ja det gör vi tillsammans.

Vänner, det finns ingen garanti för att man alltid ska vara vänner. Ibland blir man osams men förhoppningsvis kan man reda ut det. Riktiga vänner borde klara konflikter.

Men ibland ger vännen upp och söker sig ifrån vänskapen. Det är då den riktiga vännen visar sig. För det handlar om att ge och ta. Alla kan vi bära oss dumt åt. Alla kan vi göra fel. För vi är inte mer än människor. Vänner förlåter och ger varandra en ny chans.

Det bästa och finaste med vänner, ja det måste ju vara att få vara en vän. Vänner, de växer ju inte på träd, brukar det heta. Och det måste jag nog hålla med om. Så var rädd om din vän, för vänskap behövs. Vänner är livsviktigt. Vänner räddar liv. Vänner behövs i både vått och torrt.