Krönika: Jämlika barn leker bäst

 20140924

För trettionde året i rad arrangeras Bokmässan i Göteborg, i år med Brasilien som tema. Fyra dagar fyllda med föreläsningar, författarsamtal, debatter och workshops. Förutom mässans tema är främlingsfientlighet, genus och utbildning röda trådar i programmet.  

Text: Daniela Melin


Själv ser jag särskilt fram emot att få lyssna till författaren och DN-skribenten Lena Andersson. När jag läste hennes kärleksroman Egenmäktigt förfarande i vintras svepte jag den från pärm till pärm under en kväll. Andersson beskriver med pricksäker insikt det handlösa fallandet och pinsamma bristen på självdistans som är den blixtrande förälskelsen. Läsningen började vid köksbordet, gick över till soffan, fortsatte i badkaret och avslutades på badrumsgolvet.

Trots alla löften till mig själv om att aldrig hamna där, var det just så det hade blivit. Mitt i den klassiska fällan av ständigt kompromissande med sig själv och andra. Någonstans hade det börjat fått gå alldeles för långt mellan gångerna då jag frågade mig själv: vill jag det här och vem har valt? Andersson gav mig en välbehövlig knuff i rätt riktning. Innan sista ordet var läst stod mina väskor packade.

För livets alla skeenden finns en bok. Just nu är det (Om) det onödigas nödvändighet av Astrid Göransson som bäst beskriver tillvaron. Boken som fyllts av Molkomsbornas onödiga prylar som ändå fått behålla sina platser i hemmen, skulle kunna vara en katalog över mitt bohag. Det blev tydligt häromdagen när flyttkartongerna åkte fram och den stora utrensningen skulle påbörjas innan två hem ska slås ihop. Den här gången handlar orättvisan om mer triviala saker; vems köksbord som ska med eller om går det att hitta plats för ett trehundraliters akvarium till knallgula ciklider. Svar nej, lika lite som barstolar hör hemma kring mitt omsorgsfullt snickrade köksbord med valkant.   

Jämlikhet är temat för journalistlinjens magasin från Bokmässan i år. Ordet jämlikhet är brett och inrymmer allt från stora frågor om jämställdhet till små, nästan obetydliga vardagskompromisser. Oavsett hur livet ser ut är det nog nyttigt att göra en snabbkoll då och då. Lever och verkar jag på mina eller andras villkor?

 

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR