Krönika: Internet är inte färdigt

 20141107

 Hatet gör sig bekvämt på internet. Det etablerade sin existens redan före millennieskiftet. Vissa menar att internet bara är så, "acceptera läget" säger de. Det är ett förlegat tankesätt, dags att dra vidare.

Text: Dan Isaksson

 

Vi satt fyra killar på ett internetcafé och spelade ett röjigt actionspel där kulor i huvudet var bästa vägen till framgång. Det var beckmörkt. En av stolarna saknade högra armstödet, neonljus letade sig fram genom datorchassit och svordomar skapade en härligt skruvad och intensiv atmosfär. "Bög. Jävla bög." Svärorden haglade, någon skrek ”Fitta!” och bankade tangentbordet så att knapparna trillade av. För oss hade svordomarna ingen politisk betydelse, vi menade inget illa. Det gör dock inte orden bättre, och våra ordval speglar sig inte bara i spelvärlden, utan även på internet.

När youtube kom och internet blev mer offentligt så avslöjades internet som omoget. Det var inte redo för att vara en flerkönad plattform, det hade redan invaderats fullständigt av män. Det var en lyxåtkomst till allt möjligt material, alla hemligheter och alla ens sexuella preferenser kunde tillgodoses på världens största internationella nätverk.

Min generation från tidigt 90-tal var bland den första att kunna spyda om sina stenhårda kukar till offentliga profiler på internet. Tonåren startade och det nya milleniet startade. Det blev brytpunkten för mig, internet var ett hypermodernt tåg, och inuti det satt vi, användarna, och styrde.

Visst såg man en del obsceniteter. Även om jag hade mina sociala hålor så förstod jag mig inte på hur folk kunde skriva som de gjorde. ”De förstår väl att någon sitter på andra sidan och läser detta?” Många kommenterade som om mottagaren var värd att bli kissad på.

Jag vägrar tro att det är såhär det ska förbli. Det handlar om att behandla internet som ett extra rum, där de du träffar lika gärna skulle kunna sitta i ditt knä. Ett ställe där du kan vara dig själv är internets ursprungliga ideologi, inte ett ställe där ditt misslyckande att få sex dagen innan ska skrikas ut som om ingen var där.

Det finns många som inte är nöjda med internet. De ter sig som språkkonservativa. De vill inte acceptera att internet är en plattform som utvecklas i takt med dess befolkning. Internet är inte en separat del i vår vardag, det är en förlängning av verkligheten. Det utvecklas, det är inte färdigt.

Det finns en anledning till att jag inte sitter och skriker ”jävla bög” åt mina vänner längre. Även om jag inte menade något illa, så finns det en verklighet bakom som jag inte tog hänsyn till. 

 

 

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR