Att värna om det gamla, eller inte

 20090225
Jag har alltid förundrats över detta argument, detta begrepp, detta återkommande fenomen som ständigt har dykt upp under mina förvirrade ungdomsår: "Att värna om det gamla". Varje gång jag har försökt att diskutera till exempel politik eller traditionella vanor med olika människor har jag blivit helt ställd då de i slutändan menat att man bör värna om eller bevara det gamla. Vad kan jag svara på det? Är det verkligen ett vettigt och försvarbart argument? Nej, jag tycker det är fusk.


Det har nog länge förts en debatt om huruvida kungen bör sitta kvar på sin plats eller inte. Vissa menar att han borde sparkas och leva Svenssonliv som oss andra, i stället för glida runt och leva på våra skattepengar. Andra tycker att han borde sitta kvar eftersom han verkar så himla trevlig. Sedan finns det dem som definitivt tycker att den gamla monarken bör fortsätta att agera statschef, eftersom att man måste värna om det gamla.
Jag menar, vissa individer får kämpa under hela sitt liv för att trovärdigt kunna komma undan med sina argument, medan andra tillåts att sitta gött tillbakalutade och ständigt försvara sig med att man måste värna om någonting gammalt.

Under mitt senaste levnadsår har jag i smyg börjat forska kring detta ämne. Det har visat sig att meningen "vi måste bevara det gamla" ofta uttalas av människor som har några år på nacken. De försvarar sig oftast i diskussioner som handlar om bevarandet av någonting som de är vana vid att leva med. Det kan handla om kyrkoskatt, homoäktenskap, byskolor, elektronik, julafton, bibeln eller betalning via internet. I grund och botten är det rädsla för modernisering eller förnyelse. De ungas främmande påfund vill inkräkta i de gamlas trygga vanor. Ja, ni förstår.

Ett tag trodde jag att problemet var löst. Allt jag behövde göra var att skicka ut ett brev till alla personer över 50 år i hela Sverige och förklara min teori. Där skulle jag ha skrivit att jag har förståelse för varför de äldre vill värna om det gamla, men att de måste kunna förklara mer ingående varför de vill göra det. Jag skulle även ha peppat dem till att vara öppna för nya saker och att kungen kanske behöver vila lite. Men så plötsligt vaknade jag upp en morgon, efter en natt med många feberdrömmar, och insåg att jag själv är likadan. Jag har också sagt att jag vill bevara det gamla i rädsla för det nya. För när det gäller musik är jag löjligt trångsynt. Jag älskar och lever för musik från 50 till 70-talet. Den gamla musiken är äkta och den nya låter för jävlig. Vi borde återgå till att sälja enbart lp-skivor och utrota alla Idolsympatisörer. Vi måste bevara den gamla musiken!

Där sprack min teori, för jag har inte ett dugg många år på nacken. Och när det kommer till musik, då var det bättre förr.

EMMELIE OREBJÖRK
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR