Från vaggan till graven

 20090304
Jämställdheten går framåt, sägs det. Sakta tycker somliga. Andra anser att mäns och kvinnors villkor nu är så lika att diskussionen inte längre tycks vara intressant. Målet är nått och det är nu upp till envar att förvalta det arv som jämlikhetens förkämpar efterlämnat. Men är det så enkelt?

Den dubbelarbetande kvinnan är ingen ny företeelse. Redan på fyrtiotalet drogs kvinnorna mellan att vara behövda som både arbetskraft och husmödrar. Oket som lades på husmödrarnas starka axlar kanske såg annorlunda ut men är ändå inte på något sätt historia. Att dras mellan dubbelarbete är dock inte bara en kluvenhet som mödrar får uppleva. Karriärflickorna planerar middagsbjudningar med kulinariska experiment på väg till nästa styrelsemöte. Kvinnorna som precis nått sin efterlängtade pension går pliktskyldigt till extrapass på jobbet, serverar gubben nybakat, ordnar bazaarer för syföreningen och snyter snoriga barnbarn. Tjejerna i åttondeklass blir skjutsade från simträningen till innebandymatchen och jobbar extra för att komma iväg på den där klassresan som ingen vill engagera sig för men som alla vill åka på. Högpresterande och duktiga kvinnor från vaggan till graven.

Men det är sällan någon som höjer på ögonbrynen. Det handlar ju om det egna valet och att kunna dra sina egna gränser. Det kan vi inte lagstifta bort. Det är nästan som om duktighetssyndromet gör oss kvinnor giriga. Kanske för att hemmet är den arena där vi tillåts vara ohotade mästare. Husmodersoket är väl cementerat på våra skuldror och i hemmets inte så lugna vrå är det matriarkatet som är den gällande ordningen. Det är kvinnornas domäner. Vår arena där vi har makten. På samma sätt som företagstopparna inte vill släppa in kvinnor i bolagsrummen motar kvinnorna undan männen som vill ta plats bakom plattor och pannor i köket. Men männen kan aldrig någonsin ta ett större ansvar i hemmet om vi inte tillåter dem försöka. Den där påstådda fallenheten för hushållsarbete är knappast genetiskt betingad så kanske finner vi ett större nöje i att vistas i styrelserummens hetluft.

Det är dags att sluta slå knut på oss själva och sätta krokben för varandra. För även om det många gånger är ett köttberg av män som står i vägen för kvinnors karriärer är vi också dukiga på att hindra de kvinnor som väljer alternativa vägar. Det är faktiskt vi som skuldbelägger kvinnan som vill slippa bakandet till skolresan eller som väljer hämtpizza före långkok. Vi skuldbelägger kvinnan som väljer en krogrunda före att fika med barngullande väninnor. Och framför allt skuldbeläggs de kvinnor som faktiskt inte alls ränner runt som äggsjuka hönor vars högsta önskan är att höra trampet av små barnafötter.

Kvinnor i dag kommer fortsätta att stöta på hinder i sina ambitioner att nå dit de vill. Det kommer inte vara lätt alla gånger. Men det handlar om att våga välja. Att våga satsa och faktiskt säga nej. Utan att bli skuldbelagd av vare sig kvinnor eller män. För det där med kvinnlighet och vad kvinnor bör göra borde förpassas till forntiden. Skrota alla förevisningar om vad en "riktig" kvinna är och bör göra och låt kvinnan välja själv.

TINA PERSSON
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR