Förlåt, Karlstad. Jag föreslår Livskvalitet 3 000

 20090514

Debatten om en sammanslagning av Karlstads kommun och Hammarö kommun har blossat upp igen. Det pratas om en folkomröstning där invånarna ska få bestämma vilken kommun de vill tillhöra. Vilket är fint – men tyvärr inte alla förunnat.


Vad drömmen innebär framgår inte så tydligt. Faktiskt kan man spekulera i om det inte är så att det bara är en mastig siffra på pappret som lockar. Det hör dock inte till saken. "Livskvalitet 100 000" skymtar i horisonten om Hammarö säger ja i en folkomröstning. 98 000 människor skulle helt plötsligt vara Karlstadsbor och kommunen skulle inte behöva slita ut sig alldeles för att ragga ihop resterande 2 000. Folkpartiet har dragit igång debatten om sammanslagningen ännu en gång, och förespråkare föreslår att invånarna i kommunerna skulle kunna få rösta om förslaget under 2010.

Vid den stora kommunreformen 1971 försvann Nyeds kommun. Orten skulle hädanefter ses som en del av Karlstad. Kommunreformen var ett resultat av dåtidens politiska beslut och inga folkomröstningar behövdes således. Mindre kommuner gick upp i större för att bilda så kallade blockkommuner. Centralisering ansågs gynnsamt. Nyed blev Karlstad tillsammans med Grava, Nor och delar av Väse. Den tidigare rika och framstående Nyedsbygden fick backa för att gå upp i något större.

Jag har bott i Molkom i snart ett år. Genom arbetet med tidningen har jag träffat människorna här och bildat mig en uppfattning om dem. Och de jag har mött har varit fantastiska. Det är så många som brinner för sin bygd, sitt samhälle på 3 000 personer mitt emellan staden och Bergslagen. Eldsjälar som gör sitt yttersta för att hålla liv i Nyed. Samtidigt upplever jag att det finns en uppgivenhet som gror under ytan. Molkom är nämligen orten i ytterkanten. Den som inte har så mycket att säga till om. Den som inte alltid koms ihåg. Den som inte alltid får vara med och leka.

Förlåt, Karlstad. Jag vill inte krossa drömmen om Livskvalitet 100 000. Men jag vill att Molkom ska få chansen att vara med i matchen igen. Det skulle ju kunna ske genom en folkomröstning nästa år. I Arjeplog fungerar ju ekvationen liten befolkning plus egen kommun alldeles utmärkt. Och 3 000 personer extra till livskvaliteten kan väl inte vara så svårt att skrapa ihop?

NICOLE LINDBERG
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR