Gästkrönikan: Det stora mysteriet

 20090530
Jag hade bara gått en knapp månad på Molkoms folkhögskola när jag upptäckte att allt inte stod rätt till. Det var något som inte stämde. Här fanns ett antal bra lärare som stannade kvar år efter år, en hade varit lärare där i nästan fyrtio år. Vad hade rektorn för hållhake på dem? Hur fick han dem att stanna kvar år efter år? Var det jättelöner eller var det något annat? Jag beslöt att jag måste lösa detta mysterium.
Läs Lennart Svenssons gästkrönika.

Under sken av att vara elevkårens födelsedagsansvarige fick jag ut en lista med personnummer på lärarna. En stund framför datorn, www taxeringskalendern.com....person.nr 61----- lön 2004? 275kkr. Kkr., vad är det? Bäst att kolla nästa. Person.nr 63---- lön 2004? 243kkr. Återigen kkr., jag undrar vad det betyder. Men så kom jag på lösningen, det måste betyda miljonlöner, 2,7 milj. Respektive 2,4 milj. Det var så rektorn fick ha lärarna kvar. Men kanske bäst jag kollar det här med kkr., jag frågar matteläraren Tore. Kkr., vad är det egentligen?
"Kkr. betyder kilokronor." Säger Tore. "Alltså 1kkr är lika med 1000kr." Vad, 1000kr, det skulle ju betyda, 275kkr är lika med 275 000kr.

Jag inser att jag är på fel spår, det kan inte vara lönerna, det måste vara något annat. Då kommer jag att tänka på det jättestora kassaskåpet på kansliet, det är förstås svarta pengar som gäller. Jag lånar en femhundring av en kompis och går in och vill växla den. "Jag tror nog att vi har så pass mycket i frimärkskassan så vi kan hjälpa dig." Säger kanslisten. Jag smyger efter och tittar över ryggen på henne för att se sedelbuntarna, men där är bara ett litet kassaskrin och hundratals pärmar. Jag får pengarna och när jag tittar ut genom fönstret ser jag en lärare i ulster och med hästsvans gå förbi. Han ser ut att köra Porsche, tänker jag, och följer efter honom mot parkeringen. Men där sätter han sig i en sketen Volvo och kör mot Filipstad. Filipstad! När jag vänder mig om kommer en annan elegant herre gående med läderportfölj under armen. Han går förbi parkeringen. Ja, det är ju klart, han kan inte ha sin Jaguar eller Rover parkerad på personalparkeringen. Jag följer efter honom också, han skall avslöjas. Men vad är detta, han kliver ju på en buss, och det står Kronoparken på bussen. Kronoparken!

Det är alltså inte löner eller svarta pengar som håller lärarna kvar. Det står alldeles still för mig, ända tills vi under en historielektion läser om olika tortyrmetoder. Då slår det mig, det är med våld rektorn får lärarna att vara kvar.
På en sådan här gammal skola finns det säkert både fängelsehålor och tortyrkammare. Jag säger till vaktmästarna att jag söker material till en film och får tillgång till många dolda utrymmen. Sökte i den gamla källaren och under gymnastiksalen efter kedjorna där man kunde sätta fast lärarna, i klocktornet efter anordningar där man kunde hänga lärare i armarna med tyngder i benen. Jag var nära att ge upp hoppet när jag upptäckte en dörr som var delvis dold av en annan dörr. Ytterligare ett hemligt utrymme. Jag höll dörren under uppsikt några dagar och såg att vaktmästarna kom och gick där. Kunde det vara så, hemska tanke, att vaktmästarna var i maskopi med rektorn? Var det de som var hans bödelsdrängar? Var det där nere som sträckbänken fanns?

Nästa gång en vaktmästare gick ut smet jag in innan dörren stängdes. På tå smög jag ned för trappan, lyssnande efter stönanden, tittade efter blod på golvet, nu skull jag snart få se lagret med piskor och tumskruvar. Men vad är detta? Det ser ju ut som en vanlig verkstad, fast en ovanligt ren verkstad. Då fick jag se de stora vita skåpen med många rattar och visare på. Naturligtvis, så modern var ju skolan så de körde med el-tortyr, det var för gammalmodigt med sträckbänkar. Jag drog mig till minnes att det hade glimtat i ljuset någon gång i vintras ungefär samtidigt som en lärarinna påstod att hon blivit skadad av en häst. Sammanhangen började falla på plats när jag kände en hand på min axel.
"Jasså du står och beundrar vår ventilationsanläggning." Säger en röst.
Jag vänder mig om och står öga mot öga med en av vaktmästarna. Bödelsdräng, ventilation, GAS. Tankarna far iväg, sprutar de ut någon sorts gas som får lärarna att stanna kvar. Påverkar det inte eleverna också? Var det inte några elever som gått här i flera år? Spyfärdig med handen för munnen rusar jag ut i friska luften.

När jag hämtat andan och lugnat ned mig litet ser jag mig omkring och får se två lärare som står och pratar bland några träd på gräsmattan. Jag hukar mig ner och smyger fram och ställer mig bakom ett av träden för att lyssna på dem. "Det är en bra elevbank vi har i år." Hör jag en av den säga när de går iväg. Elevbank, det här blir mer och mer konstigt. Kan de på något vis komma åt elevernas bankkonto? Bäst jag ringer och kollar mitt konto. 307:50. Det verkar stämma. Nu finns ingen återvändo. Jag måste fråga Bosse. "Kan du förklara för mig vad elevbanken är?" Frågar jag. "Elevbanken är den bank som vi lärare investerar i. Det är ni elever som är vår bank. Det är det spännande mötet med olika personer som gör att vi tycker att jobbet är stimulerande och det är det som gör att vi stannar kvar år efter år."

Tänk att det kunde vara så enkelt. Det är vårt fel, elevernas, att lärarna stannar kvar. Men jag tror att han har rätt, jag har träffat många spännande personer här på skolan. Jag funderar också på att göra en investering i elevbanken, jag tror jag tar ett år till.
Eller har jag blivit påverkad av någon sorts stanna-gas?

Lennart Svensson

Ps. När jag hade skrivit färdigt kom en annan elev och påstod att jag hade helt fel.
Lösningen skulle vara att ingen annan ville ha dem, därför var de kvar år efter år. Ds.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR