Reklamens makt

 20100201
Reklamens Makt
Johan Dahlberg

Mmm. Chokladen smälter i munnen på den vackra skapelsen i rutan. Ljuv musik spelas i bakgrunden, och en manlig, nästan lite hes röst prisar tillverkarens känsla för perfektion.
Ha! Perfektion? Hur svårt kan det vara att hälla choklad i en form? Det ända som är Schweiziskt över denna produkt är att reklammakarens morsa var sömmerska i Zürich i sina yngre dagar.
Jag våndas en stund över den makt reklamen har över oss, men jag stänger inte av TV:n. Mitt favoritprogram börjar ju snart!
Men det spelar ingen roll. Jag bryr mig inte om de följande reklamklippen som dyker upp i rutan. Jag tänker inte på bilar, på de varor ICA-Stig elegant visar upp, eller på de kläder som just nu reas ut. Nej, mitt sinne har fastnat i chokladsmeten. Choklad. Det skulle allt sitta fint med en perfekt skapad chokladbit, som likt en god glass en varm sommardag smälter i min mun.
Nej, skärpning! Jag försöker intala mig själv att det bara är något avlägset, pengadrivet företag som försöker lura i mig att choklad är något jag vill ha, något jag behöver. Choklad är inte mer exklusivt än diskmedlet under min köksbänk. Fast det är klart, mitt diskmedel doftar ju faktiskt av härliga frukter och vårblommor, eller det påstår åtminstone TV-reklamen att det borde göra. Och mer exklusivt än så kan det väl inte bli, eller?
Jag försöker desperat kämpa emot. De vill att jag ska köpa deras "fantastiska" produkt, och de använder fega metoder för att lyckas. Men jag vet ju att det bara är bluff alltihopa, att chokladen egentligen tillverkas i fabrik, och att det inte är något som helst exklusivt över den.
Mitt TV-program börjar, men jag märker inget. Jag är för insjunken i mina tankar på choklad. Suget blir för mycket, jag ger upp. Jag reser mig från min bekväma plats i soffan, rusar efter nycklarna i hallen och tar bilen ner till macken. Jag stänger inte ens av TV:n efter mig. Reklamens makt har fångat mig, nu finns ingen återvändo.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR