På krokig räls till Molkom

 20100917

Att turen Söderhamn - Karlstad och sen vidare till Molkom inte skulle gå enligt verkligheten, det vill säga på rak räls, var en intressant upplevelse.

Allt börjar med att mina desperata knogar knackar på tågdörrsglaset på x2000-tåget för att få konduktörens uppmärksamhet. Jag är i tid på perrongen. Men istället för att öppna så vänder han ryggen till och går, liksom tåget gör. Allt är overkligt och att inse vad som just inträffat är svårt.
Några telefonsamtal senare med självaste SJ bestäms att jag ska ta ett senare tåg samma dag. Istället för att ignorera mig så är detta istället försenat, ganska kraftigt. Jag inser att jag kommer att missa mitt nästa byte i Gävle, mot Örebro, om jag väljer att invänta tåget. Lyckligtvis haffar jag några som ska mot Gävle med bil, som har en plats över till mig. Antigen var de sugna på att dela samtalet med någon främmande eller så var de bara trevliga rakt igenom.

Nu är det gasen i botten i förhoppning på att hinna nästa tåg, men ack så optimistiskt tänkt. Missar det med knappa tio minuter.

Nu finns ingen annan lösning än att slumpmässigt hoppa på ett tåg mot Stockholm, vilket jag då gör. Här möts jag istället av ett leende och intresse att hjälpa till. Konduktören tar tag i frågan och ber om att få återkomma. En hållplats senare erbjuder han mig två alternativ. En taxitur under natten eller sova på hotell och tåga vidare nästa morgon.
Ett beslut som är lätt att ta. Hotellnatt med egen säng, vilket inkluderar den sömn jag var i stort behov av en dag som denna, "hotellfrukost" vilket oftast är en underbar upplevelse och tre timmar på ett tåg, som nu förhoppningsvis går på rak räls, istället för en dubbelt så lång bilresa med någon vars jobb är att vara trevlig och föra en konversation.

Nej, jag vill sova, njuta och komma fram till ännu en härlig skoldag med journalistlinjen, utvilad och glad.

En tanke på vredeskrönika blev istället en solskenshistoria. Tack SJ för ett fantastiskt bemötande. Jag antar att konduktör nummer ett hade vaknat på fel sida helt enkelt.


Text: Charlotte Gilde

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR