Recension: Och Gud skapade kvinnan av Lili von Wallenstein

 20110923

Historien är bekant, en kvinna i skuggan av en mäktig man. Boken Och Gud skapade kvinnan utspelar sig under Andra världskrigets sista dagar i Berlin. Huvudpersonen är Eva Braun.


Med ett dagbokstypiskt enkelt och rakt språk beskrivs Eva Brauns tankar hennes sista dagar i livet. Utåt sett verkar det lyxigt och problemfritt. Inuti henne pågår dock en kamp. Flickdrömmen om ett stabilt liv finns inte längre, kärlekslivet är istället kaos liksom världen utanför bunkern som Braun sitter i. Boken är fylld med antaganden av författaren om vad som kan funnits i Eva Brauns tankar men den känns ändå trovärdig och fängslande med sina historiskt korrekta detaljer.

En menlös tillvaro målas upp med en Eva som går runt i väntan på att H. (som hennes kärlek kallas i boken) ska få en stund över för henne. Han får sällan det och Eva får roa sig själv med det hon kan bäst - kläder, smink och erotiska äventyr med andra män. Detaljerna är utförliga och vi vet exakt hur Eva Braun klär sig, vad hon använder för tvål och man kan näst intill känna doften av hennes parfym.

Att aldrig bli erkänd som H. kärlek utan ständigt bli refererad till som sekreterare tär hårt på Eva Brauns psykiska hälsa. Hon pendlar snabbt mellan slående självsäkerhet och osäkerhet vad gäller tron på sig själv. Hjälplösheten är påtaglig. Hon gör allt för att H. ska uppmärksamma henne utan resultat.
I svagare stunder ifrågasätter hon sina ambitioner vad gäller sitt kärleksval och funderar på flykt. Omständigheterna kring henne försvårar beslutsfattandet och ödet fattar det åt henne istället.

Kvinnan som skildras är enkel och typiskt kvinnlig för sin tid. Hon ska helst inte höras, bara synas vackert utsmyckad som en docka eller trofé. Hon finner sig i rollen. Och Gud skapade kvinnan är en tragisk skildring av en kvinna som åsidosätter sina egna behov för att finnas till hands för en man.
Drömmar går i kras och lyckan infinner sig aldrig. Gud skapade kvinnan, men förhoppningsvis inte i det syfte som presenteras i boken.

Text: Emilia Lindholm

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR