Bertie och hans värld

 20110929
bertie


Alexander McCall Smith

Mattew och Pat har en insomnad romans, den beräknande kvinnokarlen Bruce dyker upp i staden igen efter en tid i London och sexårige Berties mamma är precis så beskyddande som ingen sexåring vill att deras mamma ska vara.

Bertie och hans värld är en vardagsskildring av livet på Scotland Street i Edinburgh och det är en skildring med mycket kärlek till karaktärerna och träffsäkerhet ända in i minsta detalj. Humorn i historien är en aning torr, men på samma gång mycket underhållande på ett brittiskt sätt. Boken är intressant från start, språket flyter och är lättläst utan att för den skull tappa i tyngd vad det gäller karaktärsbeskrivningar eller handling. Fyndiga och i sammanhanget passande små illustrationer finns med jämna mellanrum med i boken. Det ger det lättsamma ett ansikte men lyfter samtidigt anekdoterna och gör dem vassare. Kring arbetsdagar, cafébesök, lägenhetsletande och lille Berties sätt att se på sin omvärld (Som till största del inte sträcker sig utanför Scotland Streets gränser) skapas historien och vardag blir plötsligt förvånansvärt spännande.

Boken är den fjärde i serien om livet på Scotland Street, tidigare i serien har Livet på Scotland Street 44, Espressoberättelser och kärlek på Skotska.Text: Nils Jönsson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR