Det bästa av allt

 20111021
9789137136912

Rona Jaffe

Jag är en stor entusiast av tv-serien Mad Men. När jag såg att bokomslaget till Det bästa av allt pryddes av huvudkaraktären, Don Drapers, citat "This is fascinating", blev jag eld och lågor. Citatet kommer från början av den första säsongen när Don Draper ligger i sin säng och läser boken. Både serien och Det bästa av allt utspelar sig i 1950-talets litterära New York där de arbetande kvinnorna är unga och männen tar besluten. Debutromanen av Rona Jaffe som nu ges ut på nytt, gavs ut för första gången 1958 och skapade på den tiden stor uppmärksamhet. Boken speglar 5 unga kvinnors liv på Manhattan utan censur för varken funderingar, känslor eller aborter.

De unga kvinnorna som boken skildrar arbetar på ett förlag tillsammans. Caroline är sekreterare med redaktörsdrömmar, April personifierar alla mäns drömkvinna, Gregg har skådespelarambitioner, Barbara är ensamstående mamma och Mary Agnes har ett stundande bröllop runt knuten. Trots deras olika personligheter och ambitioner har de en sak gemensamt; de vill alla hitta den perfekte mannen att slå sig till ro med. Deras liv på Manhattan kantras av flera livsavgörande händelser, drinkar och framförallt män. Problemen och tankegångarna som kvinnorna i boken hanterar varje dag är lika aktuella i dag som på 1950-talet. Skillnaden ligger i det konservativa synsättet som präglade den tiden.

Kapitlen behandlar de olika kvinnornas livsåskådningar men inkluderar varandras öden när de utbyter tankar med varandra. Tempot växlar och kan stundtals kännas långsamt. För att sedan snabbt fånga min uppmärksamhet igen och sätta fart framåt. Händelserna i boken kommer ofta plötsligt och deras liv tar en oväntad väg.

Det är böcker av den här typen som sätter ett pekfinger i sidan på mig och uppmuntrar till att sikta mot stjärnorna för att förhoppningsvis nå trädtopparna. Jag får även en betydande längtan till New York utan att jag någonsin satt min fot där tidigare. Samtidigt lider jag med kvinnorna i boken när de inte får det som de så innerligt önskar. Det är förkrossande att se den du älskar med armen om någon annan. Det är svårt att finna kärleken, eller att bli tagen på allvar i en värld styrd av närgångna manliga chefer. Det viktiga är att landa på fötterna i slutet, trots motgångarna.


Annja Wikberg

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR