Läckberg: Änglamakerskan

 20111031
anglamakerskan

Camilla Läckberg

Camilla Läckbergs senaste bok Änglamakerskan handlar om ett oupplöst fall, vilket ägde rum påskaftonen 1974 på Valö. Delar av en familj försvann spårlöst. På ön drevs en internatskola, där pappan från den försvunna familjen var verskam som skolans rektor. Den som inte försvann var en ettårig flicka. Samma flicka skulle sedan tillsammans med sin make återvända till ön flera år senare.

Camilla Läckberg presenterar berättelsen i flera olika parallellhandlingar, dessa fungerar emellertid bra och förvirringen minskas allt eftersom. Däremot slungas läsaren väldigt ofta in i ett skede där det fattas alldeles för många trådar, i synnerhet i början, då varje nytt stycke är en ny parallellhandling. Troligtvis ett försök i att skapa spänning och ett sätt att hålla läsaren kvar. Läsaren får ta del av informationen som till en början inte är särskilt intressant, inte ens spännande.

Vi får följa en poliskår som bygger sin identitet enbart genom jobbet, nyfikna och hjältesökande journalister, män som illustreras som svin och schablonaktiga parförhållanden där mannen är snickare eller polis och kvinnan kreativ och omhändertagande. Ingenting får störa läsaren från den bild som är vaneskapande och därmed igenkännbar och slutligen inte riskera att läsaren famlar efter förståelse, eller som i mitt personliga fall - famlar efter banor som bryts, stereotyper som klär av sig fasaden och där mannen lika gärna skulle kunna bryta ihop emotionellt.

I en av de återkommande parallellhandlingarna skriver Camilla Läckberg om dåtiden, redan från år 1908. Dessa stycken sticker ut - känslor och miljöbeskrivningar får ta rättfärdigt utrymme. Överlag blänker boken till när känslor illustreras i form av beskrivningar och där konversationerna kortas ner och gör det mer trovärdigt. Sorgen når läsaren och Camilla Läckberg är duktig på att inte få det för pretentiöst. Överlag är jag av den uppfattningen att läsupplevelsen höjs när hon avviker från stereotyperna och de stundtals orimliga konversationerna och istället lägger mer fokus på miljöbeskrivningar och att koncentrera sig på att faktiskt ge läsaren ett ansikte, en känsla, ett rum.

Allt eftersom undrar jag hur Camilla Läckberg ska lyckas pussla ihop bitarna och omvandla frågetecken till utropstecken. Spänningen ökar i samma takt som man blir matad med ny fakta. Att hon lyckas förena dåtid med nutid och alla de olika karaktärerna - utan att det blir allt för långsökt är väldigt imponerande.Text: Mattias Olsson
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR