Maria Sveland: Att springa

 20111118

springa

Tolvåriga Emma bor med sin bubbliga, rödvinsglada mamma i lägenhet. Jämngamla Julia bor i ett fint villaområde med sin mamma, pappa och lillebror. Utifrån sett en riktig kärnfamilj. En bild hennes mamma kämpar febrilt att uppehålla genom manisk putsning. Trots olikheterna på hemmaplan binds de två flickorna samman i en stark och levande vänskap. Bästa vänner som tillsammans kan stå emot allt.


Det är sommaren före flickorna ska börja högstadiet. En sommar med ena foten i barndomen medan den andra försiktigt korsar ingången till en vuxnare värld. En sommar sittandes tillsammans i trädet i skogen. Gömda i det täta lövverket med sina ben dinglande delades tankarna. Men vissa hemligheter går inte att dela med sig till någon, inte ens sin bästa vän.


Det som först slog mig som en ungdomsbok om en vacker vänskap visade snabbt vara något helt annat. En rörande berättelse om vuxnas svek, manlig makt och störst av allt, utsatthet. En personligare bild av bokens olika karaktärer speglas och man som läsare känner något för dem alla. Mamman som oplanerat blev gravid i ung ålder och då släppte både studier och en hel del drömmar. En annan mamma som är tacksam för sitt äktenskap, trots den kyla och hårdhet som dikterar över den.


Medan vissa av bokens händelser redan kan anas i dess uppbyggnad kommer andra mer överraskande, nästan chockerande inslängda och ger boken nya vändningar och budskap. Författaren Maria Sveland är sedan tidigare känd för sitt starka engagemang för utsatta kvinnor. Något som tränger igenom, upplyser och berör läsaren genom bokens blad.

Text: Jodie Whife

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR