Årets nobelpristagare, för mycket lycka.

 20131210

För mycket lycka01
Hur kontroversiella vågar Svenska akademien vara i år är min första tanke när spekulationerna börjar cirkla. I vårt tjugohundratretton var det så pass vågat att till och med en novellskrivande kvinna från Kanada gick och vann. MT har läst Alice Munro och reagerat över valet.

Text: Karin Jonsson Foto: Josef Wiklund

För mycket lycka är en samling av människoöden. Tio berättelser om kvinnor och deras liv. Hjärtekrossande och alla med ett eget budskap. Hon skriver bland annat om lärarinnan som är så kär, blir lämnad och som försöker kika in i vilket liv hennes före detta lever. Allt avslutas med ett meddelande där en episod får mycket mer tyngd än läsaren tidigare trott. Munro vill att läsarna ska få en liten lärdom för varje novell. En liten lagom läxa att komma ihåg. Ordet lagom är ett genomgående tema i Munros noveller. Novellerna är lagom långa, lagom tunga och lagom kontroversiella. Ändå skriver hon utsvävande, rakt och vackert.

 En slokande konstform
Munro skriver i en utdöende genre, i en slokande konstform. Det är fint av de nominerande att belysa novellen och Alice Munro, 82. Men jag önskar att Svenska akademien kan tänka några steg till. Nästa år är ett tjugohundratal som slutar på 14. Då hoppas jag att en människa närmre livet än döden får medalj och ära. För mäktiga författare har vi många och alla är inte rullstolsburna och vithåriga. Snälla Peter Engdahl, hälsa dina kompisar att det önskas mångfald åt alla håll och kanter, ålder och hudfärg, kön och kärleksriktning. Alice var en tanke utanför lådan, men med namnet Nobel i ryggen kan ni sikta högre och mer explosivt.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR