Astrid, en konstnär som älskar skapandets alla former. Astrid, en konstnär som älskar skapandets alla former. Foto: Maria Johansson

Fröken Onödig

 20140913

Konstnären Astrid Göransson befinner sig just nu i Värmland för att delta i invigningen av Molkoms torg. Hennes skulptur fröken Onödig finns på plats och hon kommer även att släppa sin bok (Om) det onödigas nödvändighet.

Text: Lisa Samuelsson

 

Namn: Astrid Göransson

Ålder: 58 år

Bor: Maglaby i Kvidinge

Yrke: Konstnär

Om jobbet: Aldrig ångrat mitt yrkesval

Astrid Göransson intar fåtöljen med ett härligt och finurligt leende på läpparna. Dagen med stort D är i morgon. Spänd av förväntan då hennes skulptur fröken Onödig kommer att avtäckas. Detta kommer att ske under invigningen av Molkoms torg.

Likt en avatar

 – Ingen människa är onödig och skulpturen är en blandning av fantasi och verkligehet. Lite av en avatar. Hon är inte på riktigt men finns ändå, fast i koppar. Om man går fröken Onödig riktigt nära så kan man till exempel se att hennes hand är en gammal människas hand. Flickans öron är stora i förhållande till hennes kropp, likt en avatar.

Astrid riktigt sprudlar av glädje och entusiasm när hon får berätta om skulpturen och om hur den kom till.

Allt började egentligen i det lilla samhället Kvidinge i Skåne. Astrid växte upp som en av många barn i syskonskaran på en lantbrukargård. Som liten flicka åkte hon till Stockholm för att hälsa på sin syster. För första gången i sitt liv skulle hennes storasyster ta med henne på teater.

Astrid fullkomligt älskade teatern, som hon samtidigt undrade över om man fick bete sig så som skådespelarna gjorde. Detta väckte hennes intresse för konst.

På Nyckelviksskolan på Lidingö gick hon en ettårig grundläggande konstutbildning. Äntligen fanns det människor liksom hon själv som var lika intresserade av konst. Efter avslutad utbildning gick hon konstfack i Stockholm och då med inriktning mot skulptur.

 _MG_9978.jpg Alla borde slappa mer. Fröken onödig pryder Molkoms torg som en daglig påminnelse. (Foto: Maria Johansson)

Flytta till Molkom

Men nu till Molkom i Värmland.

Hur kom det sig att det blev just Molkom, Astrid?

– Jag fick förfrågan att, tillsammans med landskapsarkitekten Louise Thyberg, göra något med konst för Molkom. Uppdragsgivare var Karlstads kommun.

Astrid och hennes man David Skoog, som också är hennes assistent, bestämde sig för att flytta till Molkom. Detta för att lära känna de boende i Molkom och att komma dem nära. De började med dörrknackning för att se och höra om det fanns något onödigt nödvändigt i hemmen. Det blev många trevliga pratstunder i folks hem och en hel del om detta finns att läsa och se i Astrids bok ”(Om) det onödigas nödvändighet”.

Ett sammarbete med elever i årskurs åtta från Molkom inleddes. Eleverna fick delta i workshops där de fick prova på att göra självporträtt i kol. Små skulpturer i lera som föreställde hur man chillar skapades också av eleverna. Gestaltningarna av detta arbete finns också i Astrids bok.

-Skulpturen fröken Onödig är gjord med lite humor, säger hon. Humor, fantasi och saga, en blandning.

 Först arbetades det fram en liten skiss på skulpturen och sedan ännu en till, fast lite större. Så höll det på tills det blev den storleken det är på fröken Onödig idag.

_MG_9995.jpg Leva och andas Molkom var ett måste för Astrid. Hon vill känna sig hemma under skapandets process. (Foto: Maria Johansson)

Nu står skulpturen färdig på Molkoms torg. Än så länge övertäckt med ett grått skynke. Och i morgon lördag, är det invigning av torget. Astrid och alla molkombor kommer tillsammans få ta del av resultatet. Boksläpp för (Om) det onödigas nödvändighet kommer också vara en del av programmet.

För som hon själv säger så ska Molkoms torg vara en mötesplats för alla.