Statyn avtäcktes under eftermiddagen. Statyn avtäcktes under eftermiddagen. Foto: Viktoria Moberg

Nu är Molkoms nya torg invigt

 20140913

Under pompa och ståt invigdes i dag Molkoms nya torg. Många samlades för att ta del av festligheterna och avtäckningen av den omtalade skulpturen.

– Jag har aldrig haft en sådan lyckokänsla som jag har just nu. Det är en känsla av meningsfullhet, säger Astrid Göransson, konstnären bakom fröken Onödig.

Text: Ayar Alarcón


En salig blandning av barn, ungdomar och äldre hade tagit sig till Molkoms nya torg, Nyedstorget. Det här ska bli Molkoms nya mötesplats. En plats där de äldre ska kunna njuta av den friska luften och där barn och ungdomar ska kunna leka och roa sig.

Landshövding Kenneth Johansson invigningstalade. Han betonar hur viktigt det är för ett samhälle som Molkom att få en plats där människor kan samlas.

– Det är en stor dag för Molkom. Men inte bara det, det är en stor dag då vi kan se att de mindre tätorterna i vårt land också har en ljus framtid. Jag är jätteglad att få ta del av det här och se vilken glädje det är bland folket här.

Folkfest när nya torget invigdes.            Foto: Viktoria Moberg

Inför en nyfiken publik avtäcktes torgets blickfång skulpturen Fröken Onödig. Skaparen av konstverket, Astrid Göransson, var efter invigningen mycket nöjd.

Jag tycker att det är viktigt med konst, bilder och gestaltning och nu äntligen får man se att det lever när folk är här på torget. Nu har jag lämnat över henne så nu är det Molkombornas Fröken Onödig.

Åsikterna kring det nya torget har dock varit blandade. En del ställer sig tveksamma till byggnadskostnaden på drygt fyra miljoner. De anser att pengarna istället kunde ha lagts på att renovera vägarna.

De flesta verkar ändå eniga om att torget är bra satsning. Kenneth Johansson tycker att konstverkets andemening ”här ligger jag och duger” är en viktig påminnelse om att alla ska få vara som de är.